ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Výstava obrazů Věry Franců

amatérská malířka-seniorka vystavuje v minigalerii Krajské nemocnice Liberec

V ý s t a v a   a m a t é r s k é  m a l í ř k y   V ě r y  F r a n c ů
 
V krajské nemocnici Liberec, v sedmém patře budovy A,  na chodbě oddělení Neurologie v 7.patře vystavují po dohodě s nadací Preciosy členové liberecké seniorské skupiny  S art, organizované v Komunitním středisku Kontakt Liberec. Cílem je vytvořit pro čekající pacienty příjemné kultivované prostředí.
Zavítáte-li do sedmého patra nyní, potěšíte se pohledem na obrazy plných barev s pozitivními náměty.
Autorkou je paní Věra Franců, která je bezprostřední, její malířský projev radostný - barvy, barvy!
Malování se soustředěně věnuje až od „zcela dospělého věku“ a je vidět, že s chutí a zaujetím. Říkala nám, že měla velkou inspiraci a vzor v rodině, její maminka že krásně malovala.
 
Výstavu bychom mohli námětově přiblížit tak, že tvorbu můžeme vnímat ze dvou pohledů – realistického a ne zcela realistického.
Tak nás zaujmou náměty z oblasti české, např. Pražská Zlatá ulička, zimní, zasněžená a přitom útulná.
Z jiného koutu je Kaplička, tu před dlouhými lety postavili v Rokytnici nad Jizerou, jsme s ní všichni blíže seznámeni, cesta k ní stoupá velice - trávili jsme v Rokytnici týden na plenéru pod vedením Mistra Jaroslava Švihly.
Jičín, Věrčino bydliště, je pojat velmi zajímavě, kombinací jičínských dominant, Krásné okno se na nás dívá z krajiny mediterianu, dřevěné temněji hnědé domy jakoby pozdravovaly z Holandska. To vše vypovídá o autorčině cestovních zájmech. Mezi volné krajinné náměty se řadí např. Strom z barevným pozadím západu slunce nebo borovicový háj.
Mezi obrazy abstraktními najdeme pohled inspirovaný možná velmi rušným moderním městem, mezi abstrakcí a realitou se pohybují velice krásně barevní šašci – /protože kde všude najdeme cirkus?/, lyrická kompozice spřátelených hudebních nástrojů i vesele barevné zátiší se skleněnými vázami.
 
Přijďte se podívat, bude to hezká chvíle s Věřinými obrazy!

 
Petr Jeništa,
S-art klub,
19.08.2022