ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Zájezd Klubu důchodců Paskov

Šance, Hrčava a Trojmezí.

Náš  klub se vydal pod záštitou města Paskov a Slezské Brány na zájezd. První zastavení bylo v Návštěvnickém centru, kde byla  komentována prohlídka opevnění Šance. Prošli jsme cestou útočníka vedenou příkopem opevnění.

Zajezd-Slezska-Brana-Hrcava-trojmezi-28-5-2021-043.JPG

Pokračovali jsme směr Hrčava. Hrčava je nejvýchodnější a nejméně osídlenou časti České republiky. Nachází se v Moravskoslezském kraji. V obci žije 260 obyvatel. První zmínka o ní je z roku 1645 o výstavbě malých pevností k obraně hranic. Do roku 1921 byla součásti obce Jaworzynka, která je dnes polskou obcí. V obci je dřevěný kostelík sv. Cyrila a Metoda, který je jedním  z nejmladších v České republice. Při příležitosti 70 výročí postavení kostela byl vysvěcen  nový zvon. Původní zvon byl zabaven v roce 1942 pro vojenské účely. Zajímává je dřevěná křitelnice. V obci se každoročně konají slavné cyrilometodějské poutě. Pěknou  budovou je hospoda u Sikory. Jde o dřevěnou stavbu ze začátku 20. století. Hospodu navštívil i prezident Václav Havel při svojí návštěvě Hrčavy.

Zajezd-Slezska-Brana-Hrcava-trojmezi-28-5-2021-049.JPG

Poblíž obce Hrčavy jsme se vypravili na místo, kde se potkávají hranice tři státu, na tzv. Trojmezí. Místo je výjimečné tím, že z vrcholu (asi 606 m.n.m.) je vidět panorama krajiny tří států: Česka, Slovenska a Polska.

Tento zájezd po dlouhé době splnil naše představy, potvrdil rozmanitost a krásu našeho regionu.

Za klub důchodců Paskov Anna Zemanová
 
Anna Zemanová,
Klub důchodců Paskov,
30.05.2021