ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Zájezd klubu důchodců

Rapotín, Hedva, Pivovar Hasič.

Náš klub navštívil  svérázné muzeum v Rapotíně, které je velmi různorodé s exponáty od konce 16. století až do roku 1993. Technicky založení výletnici se rozplývali nad požární a vojenskou technikou, nejrůznějšími stroji a vozítky všeho druhu. Na své si ale přišli i ostatní, zaujaly je pohyblivé figuríny v životní velikosti, dětské kočárky, kola. Veškeré exponáty jsou funkční, s možnosti zapůjčení pro různé společenské a propagační příležitosti. Skanzen je znám  také v zahraničí a zařazen mezi zvláštnosti světa vedle katedrály sv. Víta  v Praze.

Zajezd-KD-duchodcu-skanzen-Rapotin,Muzeum-textilu-Hedva,Bruntalsky-pivovar-Hasic-30,-039.JPG

Další naše zastávka byla v textilním muzeum Hedva, kde nás provedly dobové postavy, a kde jsme se dozvěděli, jak se tká, co je osnova, co je útek, nebo jak funguje žakárový stroj. Expozice muzea je vybavená starými textilními stroji, které skutečně v Rýmařově svého času látky vyráběly. To vše za tlumených zvuků výroby brokátu a klepání žakárových strojů, neboť externí expozice je přímo v Rýmařovské textilce. Navštívili jsme podnikovou prodejnu a něco si koupili.

Zajezd-KD-duchodcu-skanzen-Rapotin,Muzeum-textilu-Hedva,Bruntalsky-pivovar-Hasic-30,-051.JPG
 
Poslední naše zastavení bylo v pivovaru Hasič v Bruntále. Pivovar je vybaven moderní technologií pro vaření piva klasickým způsobem. Na rozdíl od průmyslových europivovarů dodržuje původní postupy a receptury na vaření piva. Pivo se nepasterizuje ani nefiltruje. Ochutnali jsme dva druhy piva, pivní koláč a zákusek z piva.

Byli jsme unavení, ale spokojení.
 
Anna Zemanová,
Klub důchodců Paskov,
30.09.2020