ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Zájezd klubů seniorů

Čechy pod Kosířem

Tento tematický zájezd do zajímavě znějícího místa této lokality pořádáme pod záštitou Moravskoslezského kraje -Slezská Brána.

Je to větší obec nedaleko Olomouce se zámkem a velkým parkem – a zde je podobnost s Paskovským zámkem: v jeho restaurování a taky pobytu šlechtického rodu, který působil i v Paskově.
Hlavním tématem výstavy v prostorách zámku je malíř Josef Manes 1820-1871 a jeho mecenáši. Z dostupných materiálu se snaží zámek získat zpět díla, která jsou v různých depozitářích v celé republice.

Další expozice je věnována Janu a Zdeňkovi Svěrákovým a jejich tvůrčí, scenáristické, režisérská i filmové činnosti. Nezapomenutelné filmy Vesničko má středisková až po Vratné láhve. Své kouzlo mají i jejich pohádky.
Je zde výstava historických kol. Na procházku zámeckým parkem udržovaným a upraveným se nedá zapomenout.

Další zastavení - návštěva historických kočárů a saní pro zápřah koňmi. Jde o partu nadšenců, kteří zachraňuji a opravuji historické kočáry významných osobností. Nedílnou součástí jsou kočáry pohřební v celé své kráse, a tak je lze použít pro potřeby filmařů i jiných zájemců. Profesionální výklad nám podal jeden z členů,který nás výstavou provázel.

Pozval nás na JOSEFKOL 2020 XIII.ročník srazu mistrů řemesel kotlářského, kočarnického, mistrů opratí a milovníků kočárů.

Na konečné zastávce před Paskovským zámkem jsme se dlouho rozcházeli v očekávaní, že se uskuteční opět takové společné poutavé a hlavně poučné setkání.

Děkujeme všem za možnost prožít nezapomenutelné chvíle.

Za klub důchodců Paskov napsal Antonín Jankůj
 
Anna Zemanová,
Klub důchodců Paskov,
27.10.2019