ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Zájezd našeho klubu

Muzeum Kopřivnice-Štramberku-Botanická zahrada

Pod záštitou města Paskov naši senioři vyjeli do muzea Kopřivnice a Štramberku.
V muzeu Tatra Kopřivnice na výstavní ploše se naskýtá pohled na exponáty osobní, nákladní a závodní vozy, ale také vynálezy jako prototyp motorových saní, osmiválcový tankový motor a nechybí zde ani PRESIDENT - první automobil v tehdejším Rakousku-Uhersku. Senioři si také prohlédli muzeum Emila a Dany Zátopkových, kteří byli osobnosti a zdrojem inspirace. Zážitek byl silný a emotivní.

Ve Štramberku jsme navštívili nové muzeum Šipka, které je zaměřeno na pravěk a archeologii. Nová expozice se věnuje nálezům na vrchu Kotouč a jeskyni Šipka. Vápencový vrchol Kotouč je světově proslulá lokalita, pravěký a podmořský  život byl v této lokalitě opravdu bohatý a vznikla unikátní světové naleziště paleontologických pozůstatku z období jury, kde se vápencový útes tvořil. Díky instalaci, která je součásti expozice, jsme si představili, jak svět vypadal kdysi.

Botanická zahrada a arboretum vzniklo na místě starého lomu Dolní Kamenárka na jižním úpatí Bílé hory nad městem Štramberk. Unikátní botanická zahrada byla založena na dně lomu a na jeho svazích arboretum o celkové ploše 10ha. Hlavní část expozice je tvořena stepím a zahrnuje pestrou škálu rozchodníků, kapradin a trav. Zdánlivý chaos ve výsadbě je zcela záměrný, typický pro krasové lokality a mokřady. V zadní části lomu se nacházejí jezírka a mokřady bohaté na vodní a bahenní rostlinstvo. Velmi atraktivní je toto místo pro horolezce. Část stěn lomu je využíváno jako cvičné lezecké stěny.
Jsme rádi, že po karanténě můžeme začít cestovat a poznávat krasy naši země.

Za klub důchodců Paskov Anna Zemanová
Anna Zemanová,
Klub důchodců Paskov,
14.06.2020