ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Zájezd za zdravím

Chocholowské termální prameny podruhé.

Termální horké prameny Chocholow v Polsku, blízko slovenských hranic, jsou cílem naší cesty. Je čtvrteční chladné ráno a objednaný autobus nabírá seniory v Paskově dle domluvených zastávek. Poslední přistoupivší jsou na trase ve Frýdku-Místku.

Vedoucí zájezdu podal potřebné informace a doporučil směnu naší koruny na zloté. Po včerejším sněžení a námraze na silnicích proběhla cesta bez komplikací až na kolonu v Čadci. Pro seniory, kteří už tady byli, úplná brnkačka, a ty novější zasvětili do tajů a postupu dle harmonogramu celého komplexu.

Sirníková voda tady obsahuje vápník a mangan a při teplotě 36 stupňů působí blahodárně na celé tělo. Říká se, že zdravé stárnutí a udělat pro to všechno je s přibývajícím věkem pro některé seniory dost velký problém. Pak ale ti, kteří dokážou „JDI A PŘEKONEJ SÁM SEBE“, jsou s touto části ozdravného pobytu velice spokojeni.

Navzdory místnímu počasí, kdy teplota ukazovala 8 stupňů, měla voda kolem 30 stupňů. Ani stoupající pára z vody a mlžný opar, který zabraňoval výhledu na okolní přírodu, neubral nikomu na této lázeňské proceduře.

Cestou domů jsme se zastavili na Slovensku u prodejního stánku k nákupu korbáčiků, sýrů, másla brynzy a žinčice. Mohli jsme si nakoupit za eura nebo české peníze. Večerní příjezd domů a celková únava po prožitém dni předznamenala rychlý přesun k odpočinku nebo k televiznímu pořadu.

Za klub důchodců Paskov napsal Antonín Jankůj
Anna Zemanová,
Klub důchodců Paskov,
23.11.2018