ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Zámek Kratochvíle otevřen i seniorům

Zdravé aktivity na zmku Kratochvíle se seniory a dobrovolníky.



Město Prachatice podporuje v rámci svých Grantů 2018 zdravé aktivity pro seniory. Jednou z nich byla 21. 5. 2018 i procházka po zámecké zahradě a prohlídka interiérů zámku Kratochvíle vyzdobených květinami, inspirované ptačí říší, dále pak přednáška kastelána Vojtěcha Troupa o Milostivu Troupovi, českém akademickém malíři, ilustrátorovi a grafikovi spojená s prohlídkou ilustrací v zahradním pavilonu Markéta. Akce byla  organizovaná Klubem SenSen Prachatice a SeniorPointem Prachatice.
Přes třicet seniorů nejen z Domova seniorů Mistra Křišťana, ale i z města se v pondělí 21. 5. 2018 vydalo na exkurz na zámek Kratochvíle.
První zastavení: Procházka po zámecké zahradě, kde je již rozkvetlých hodně rostlin, bylin a po zahradě mnoho dalších květin. Mnozí hádali, přivoněli si ke květům, rozjímali a radovali se z krásného slunného dne. Samozřejmě i po kratochvilské zámecké zahradě se procházejí pávi, které uvidíme v různých zákoutích.
Druhé zastavení: Návštěva samotných interiérů zámku s květinovými instalacemi. Tématem připravené výstavy se tentokrát stávají divukrásní ptáci, kteří odedávna procházejí historií lidí. Pávi byli snad opravdu stvořeni k úžasu, údivu nad jejich krásou, k inspiraci malířů i básníků. Křehká arabská lidová poezie obsahuje mimo jiné i tyto verše: Letí pávi mezi sedmi moři, Sláva tomu, kdo je vodí, Všechny rány v srdci zhojí…                                                  Výstavu připravila správa zámku Kratochvíle s pečlivou pomocí předních floristů, zahradnic významných památkových objektů jihočeského kraje – zámku Třeboň, zámku Hluboká, kláštera Zlatá Koruna a zámku Kratochvíle. Cennými zkušenostmi výstavu podpořil přední český florista Slávek Rabušic. Obě průvodkyně skvěle přizpůsobily mluvu, hlas seniorům, odpovídaly trpělivě na řadu dotazů. Všichni senioři i doprovod (který zajistili zaměstnanci úřadu v rámci firemního dobrovolnictví) zvládli i s chodítky všechna místa, která jim byla skutečnou odměnou, protože krása instalací byla neuvěřitelná – pávy, vazby…
Z návštěvy zámku bude připravena dobrovolníky výstava obrázků v Domově seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích: „KVĚTINY ZE ZÁMKU NA SKLE“, červen 2018.
Třetí zastavení: Přednáška kastelána Vojtěcha Troupa, kastelána zámku Kratochvíle o Milostivu Troupovi (1917 -1993), českém akademickém malíři, ilustrátorovi a grafikovi spojená s prohlídkou děl pod mottem: Já z prstů oheň vykřesám v zahradním pavilonu Markéta. Miloslav Troup, tvořil v oblasti volné malby a grafiky a hlavně knižní ilustrace. Ilustroval více než 160 titulů ve dvanácti jazykových mutacích. U grafických technik převládají litografie, půltónový ofset a clichés verre. Prosadil se rovněž v oboru užitého umění; vytvořil návrhy pro vitráže do olova umístěné v Praze, Olomouci, Pitíně, Ostravě, Martině a Češticích u Volyně. Tapiserie podle jeho návrhů byly utkány pro Alšovu jihočeskou galerii v Hluboké nad Vltavou a pro reprezentační sály Staroměstské radnice v Praze. Zabýval se také propagační grafikou (plakáty, kalendáře, turistické příručky, katalogy apod.) Výstava bude přístupná volně po celou sezónu v rámci prohlídky zámecké zahrady.
Zámek Kratochvíle můžete navštívit během sezóny: úterý až neděle od 9:00 – 16:30 hodin.
Hanka RH+ Rabenhauptová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
29.05.2018