ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Čtení o Senzačních seniorech

Kompletní příloha Deníku o projektu SenSen , Národní kronice a dalších.

Na začátku prosince jsme si udělali velkou radost - v Deníku vyšla speciální příloha o 40 letech Nadace Charty 77 věnovaná zejména mladšímu nadačnímu projektu SenSen (Senzační senioři) a Národní kronice. Nyní vám ji nabízíme celou v elektronické podobě. Co vše nadace dělá, se dozvíte v editorialu ředitelky Boženy Jirků. 

Malý průvodce historií a činností Nadace Charty 77


Dovolte mi pár řádek o tom, jak to bylo a jak to je. Do nadace jsem přišla na konci roku 1991, krátce poté, co František Janouch přenesl činnost malé, ale významné nadace ze Švédska, kde ji na konci sedmdesátých let, po svém nuceném odchodu z Československa založil, do Prahy. Po rozdělení Československa se rozdělila i nadace a její malá odnož pracovala v Bratislavě.

V Praze se etablovala Nadace Charty 77 a dnes je z ní jedna z největších nadací v České republice. V posledním období, jenom pro představu, s objemem získaných a rozdělených finančních prostředků kolem 60 – 70 milionů korun ročně.

Až zalistujete následujícími stránkami, budete možná překvapeni, co všechno nadace dělá. S oblibou říkám, že jsme učili tuhle zemi charitě se sbírkou na Konto Míša. Během roku jsme příběhem o jedenáctiletém Míšovi z Martina, získali pozornost a finanční příspěvky od desetitisíců lidí a nasbírali jsme více než 100 milionů korun na zakoupení Leksellova gama nože. Míša byl první pacient, kterému operace tímto unikátním přístrojem zachránila život. Po něm tisícům dalších pacientů z Čech i ze Slovenska.  Úspěšná sbírka nadaci proslavila a proton jsme v krátké době získali důvěru desetitisíců dárců, kteří začali před 26 lety podporovat Konto Bariéry, projekt, který pomáhá lidem s handicapem, upozorňuje na život postižených lidí mezi námi, na jejich radosti i starosti.

Konto Bariéry – to je dnes náš hlavní a nejznámější projekt. Tahle dcera přerostla svoji matku. Bariéry iniciovaly vznik dalších projektů, dalších aktivit.  Třeba projekt Sport bez bariér, Stipendium Bariéry, Zaměstnavatel bez bariér, Banka bez bariér, slavné Aukční salony Konta Bariéry a další. To ale neznamená, že nadace tu není a nepodporuje řadu dalších projektů.

Z těch tradičních, které založil František Janouch ještě ve Švédsku je to např. jedna z prestižních literárních cen v této zemi, Cena Jaroslava Seiferta nebo Cena Františka Kriegla za odvážné životní postoje.

Před šesti lety jsme zaměřili svoji pozornost na seniory. Založili jsme projekt SenSen (Senzační senioři), který se rozrůstá, získává jméno, prestiž. Do této jedinečné platformy senzačních seniorů již patří desetitisíce seniorů v celé republice, organizovaných ve formálních nebo neformálních skupinách pod hlavičkou SenSenu.

Je to moje srdeční záležitost, mezi seniory dávno patřím a tak vím, jak je důležité se na ně dívat jako na aktivní, skvělou součást naší společnosti. Přečtěte si tenhle malý výběr informací a dáte mi zapravdu. V téhle zemi je radost žít.

Vaše Božena Jirků, ředitelka Nadace Charty 77
Redakce SenSen (LN),
24.12.2018