ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Když tělo a mysl trpí, odpovězte pohybem a tréninkem paměti

Pozvánka na mezigenerační akci ZáříME, jejímž partnerem jsou i Senzační senioři.

Každý osmý občan v postproduktivním věku trpí Alzheimerovou chorobou. Ve věku nad 85 let je postižen touto nemocí téměř každý druhý. Přesto se této neléčitelné stařecké nemoci, jak se často „Alzheimeru“ přezdívá, dá předcházet. Z výzkumů z posledních let vyplývá, že mentální a fyzická aktivita může přispět k udržení duševního zdraví i fyzické kondice v pokročilém věku. Nezisková organizace Právě teď! o.p.s. pořádá 24. září nejen pro seniory v Základní škole Poláčkova v Praze 4 mezigenerační akci ZáříME, na které si mohou účastníci s pomocí odborníků protáhnout tělo i osvěžit svou mysl.

Letos se na ZáříME setkají zástupci organizací zapojených do mezinárodního projektu MemTrain. MemTrain se zabývá vytvářením postupů fyzického cvičení, aby senioři mohli zlepšovat své kognitivní funkce (paměť, koncentraci, pozornost, funkce řeči, rychlost myšlení, schopnost pochopení informací…) a snižovat dopady stárnutí. „V posledních letech populace stárne, což je doprovázeno řadou chronických onemocnění mezi které patří například rakovina, cukrovka nebo onemocnění srdce. Výsledky studií, ze kterých vychází i myšlenka projektu MemTrain naznačují, že fyzická aktivita, kterou člověk udržuje po celý život, výrazně snižuje riziko onemocnění,“ přibližuje Hana Čepová ze seniorského centra Právě teď! o.p.s., které má na starosti organizaci mezigenerační akce ZáříME.

zarimeplakat.png

ZáříME nejen pro seniory…

Nordic Walking, specifické posilování pro seniory, trénink paměti nebo například zumba. Všechny tyto aktivity si budou moci návštěvníci vyzkoušet 24. září v prostorách ZŠ Poláčkova. Vzhledem k tomu, že se jedná o mezigenerační projekt, program bude uzpůsoben nejen seniorům. Pro děti budou připravené atrakce a aktivity s fotbalovou tematikou od AFK Slavoj Podolí. Cílem projektu je sblížit všechny generace bez rozdílu věku prostřednictvím společných zábavných aktivit. „Propojení generací a vzájemná socializace je něco, co se v dnešní uspěchané době podceňuje. Vnoučata s prarodiči komunikují výrazně méně než v dřívějších dobách a vytrácí se rodinné vazby. Z vlastní zkušenosti víme, že především babičky a dědečkové jsou z této situace smutní. Proto se i touto akcí snažíme mezilidské kontakty opět přiblížit,“ říká Čepová.

Jak vyzrát nad stářím?

Stárnutí je přirozený proces, který se dá zpomalit několika způsoby. Podle profesorky Laury Fratiglioni z Aging Research Center, Karolinska Institutet-Stockholm University existují mimo jiné dvě alternativy, jak předcházet demenci a jiným chronickým onemocněním. Jde o poznávací volnočasovou aktivitu a pravidelnou fyzickou aktivitu. Z výsledných dat výzkumů plyne, že u jedinců, kteří se podíleli na jakémkoli typu pravidelné fyzické činnosti, se výrazně snížil výskyt příznaků, jenž vedou ke stařeckým nemocem, zvláště pokud cvičili více než jednou týdně.

Cílem projektu MemTrain, který bude letos na akci ZáříME prezentován, je vytvoření odborné školící příručky podporující zdravé stárnutí osob starších 55 let. Představení tohoto manuálu zaměřeného nejen na sport, ale i na fyzickou aktivitu kombinovanou s mozkovou aktivitou, bude rovněž součástí akce. „Ať už se roztančíte v rytmu zumby, anebo dáte zabrat svým mozkovým závitům, pracujete tak na své kondici a investujete do vašeho zdraví ve stáří,“ uzavírá Hana Čepová. Celým programem bude účastníky akce provázet sportovní moderátor ČT Jan Smetana. Více informací o ZáříME najdete na webu www.zarime.info.
 
Redakce SenSen (LN),
12.09.2018