ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Grafologie III.

Naše závěrečná lekce grafologie si nijak nezadala v zajímavosti s těmi předchozími, možná byla dokonce nejzajímavější ze všech.

Lektorka Blanka Pevná ji věnovala popsatelným a měřitelným znakům. Dozvěděli jsme se např. co prozradí na svého pisatele vázání písmenek, které může být typu úhel, girlanda, arkáda nebo nitka. Jaký může být sklon písma a jaké vlastnosti s ním bývají spojené. Poznali jsme, co je charakteristické pro člověka, který má písmo široké nebo naopak úzké, jací jsme, když vyvíjíme při psaní silný tlak nebo naopak je naše písmo vzdušné, odlehčené. Zjistili jsme, že písmo může být rychlé nebo pomalé a o čem to svědčí, že  rozeznáváme pravoběžnost, levoběžnost, pravidelnost a nepravidelnost a co se za tím skrývá, že řádky při psaní můžou mít stoupající nebo klesající tendenci, ale taky bývají vlnité nebo rovné. Co znamená, když zdůrazňujeme první písmeno, když dotahujeme nebo naopak nedotahujeme konce, když naše písmo všelijak zdobíme, obohacujeme nebo naopak píšeme zjednodušeně. Na konkrétních ukázkách jsme si mohli náš rozbor, který už byl poněkud detailnější, ověřit, ale ledacos z toho, o čem byla řeč, jsme určitě mohli klidně aplikovat i sami na sebe.

Grafologie je do určité míry vnímána jako zvláštní obor, trochu obestřený tajemstvím. My jsme se pokusili tu tajemnou roušku malinko poodhalit. Já osobně jsem to aspoň tak nějak vnímala. Vlastně jsem byla hlavně  zvědavá, co v tom pro mě neznámém světě najdu. Díky Blance a jejím třem přednáškám jsem mohla alespoň trochu nahlédnout do oboru, ve kterém je ona opravdovou kapacitou a informace, které jsem obdržela mě vedou k celkem prozaickému závěru. Dneska už vím, že grafologie není nic mezi nebem a zemí – její přirozenou a nedílnou součástí je psychologie, ale základ tvoří empirické a exaktní poznatky. Ať se nám to líbí nebo ne, písmo je věrným otiskem naší osobnosti a je-li posuzováno opravdovým odborníkem, nejenže nás identifikuje stejně věrně jako otisk palce, ale může na nás ještě prozradit víc než sami o sobě víme. Možná se i  trochu bojíme takových odhalení – je to něco jako ztráta soukromí, každopádně to ale není důvod grafologii zpochybňovat nebo znevažovat. Můžu konstatovat, že jsem získala  konkrétní představu o základních principech, na kterých grafologie funguje a bylo to pro mě nesmírně zajímavé poznání.

P.S. Ještě jsem si přitom zopakovala, co jsem kdysi věděla a už zapomněla, totiž, že nejdelší české slovo je:

nejneobhospodařovávatelnějšími. :-))

 

Autor: Dana Marková

 

 

ing. Helena Voctářová,
Zvonkohra z.s. SenSen Teplice,
20.07.2015