ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Ambasadoři klubů SenSen se sešli v Praze

Tématem setkání v Sovových mlýnech byly nejen moderní formy komunikace

I ve vyšším věku zůstávají aktivní, vzdělávají se, sportují a zajímají se o dění kolem sebe. To jsou senioři zapojení do projektu SenSen (Senzační senioři) Nadace Charty 77. Ambasadoři klubů, ve kterých se tito lidé po celé republice sdružují, se 15. května sešli v pražských Sovových mlýnech, aby si vyměnili svoje zkušenosti a vzájemně se inspirovali k další práci. Odstartovalo také hledání Seniora roku 2018 a Nejlepšího seniorského klubu 2018.  

Setkání zahájila výkonná ředitelka Nadace Charty 77 Božena Jirků společně s ministryní práce a sociálních věcí Jaroslavou Němcovou. Ministryně na úvod seniory informovala, že pro ně vláda připravila zvýšení důchodů a slevy na jízdném.

sensen_ambasadori_005.jpg

„Často se setkávám s tím, že lidi nad padesát let považují za staré. Já si naopak vážím zkušeností, které tito lidé mají a které mohou předat dál,“ uvedla Jaroslava Němcová. Následně mohli přítomní ministryni pokládat dotazy. V téměř hodinové debatě přišla řeč zejména na finanční situaci seniorů i organizací a jednotlivců, kteří o staré lidi pečují.

V Sovových mlýnech se diskutovalo i o Ceně Senior roku, respektive o tom, co toto ocenění od Senzačních seniorů Nadace Charty 77 přineslo jeho nositelům. Slovo dostali loňští ocenění, paní Helena Vostrovská z Centra sociální pomoci a služeb v Hradci Králové a František Batysta, který reprezentoval vítězný klub Aktiv z Českých Budějovic. „Jsme hrdým členem platformy Senzačních seniorů. Rozhodně bychom dnes bez nich nebyli tam, kde jsme,“ uvedl Batysta. Díky Nadaci Charty 77 si českobudějovičtí senioři například vybavili počítačovou učebnu, ve které se proškolilo už 1300 seniorů.

Alexandra Aschermannová, porotkyně Ceny Senior roku a členka Rady projektu SenSen, přítomné vyzvala, aby opět nominovali aktivní seniory ze svého okolí. „Vystoupení Heleny Vostrovské doložilo, že to má smysl. I díky Ceně Senior roku si politici v regionu, že existuje něco jako aktivní senioři, jejich počet stoupá a věnovat jim pozornost má význam,“ uvedla Aschermannová. Vostrovskou na Cenu Senior roku 2017 nominoval mimo jiné královéhradecký primátor. Aktivity Senzačních seniorů po celé republice podle Aschermannové ukazují, že i staří lidé dokážou být aktivní a žít na plno v každé situaci, nemá cenu čekat na změny od politiků.  

Ředitel Domova Sue Ryder Matěj Lejsal si pro seniory připravil přednášku na téma Umění rozhovoru s velkým „R“. Seniorským ambasadorům nabídnul představit v jejich klubech hru „Řekni mi“, která usnadňuje rozhovor o životě, přáních a potřebách zejména starších lidí.

sensen_ambasadori_030.jpg

V rámci setkání proběhlo také vyhlášení výsledků soutěže ve štafetovém plavání „Přeplavme svůj La Manche“. V již tradiční akci Senzačních seniorů zdolalo v bazénech po celém Česku 857 plavců společnými silami přes 3200 kilometrů. Ceny nejpilnějším klubům i jednotlivcům předala zimní dálková plavkyně Lucie Leišová.

Odpolední program setkání ambasadorů klubů SenSen se točil kolem moderních forem komunikace. Pro Senzační seniory byla připravena například přednáška o sociální síti Facebook pod vedením IT odborníka ze společnosti Sprinx Systems.
Redakce SenSen (LN),
17.05.2018