ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Konference aktivní věk v Senátu ČR

Prachatičtí senioři byli na akci společnosti NEstárniBLBĚ

Konference Jak zůstat co nejdéle doma? společností NEstárniBLBĚ byla připravena na 17. 4. 2018 do Valdštejnského paláce v Praze, sídla SENÁTU. Zúčastnili se ji zástupci Zdravého města Prachatice a přivezli řádu podnětů, minimálně k zamyšlení. Prezentovat budou na kulatém stolu s poskytovateli sociálních služeb v květnu.

Hlavním tématem konference byly nabídky různých řešení problémů, jak neodcházet z domácího prostředí, jak zajistit péči a podporu pro seniory. Na běžných příkladech praxe bylo demonstrováno, co zástupci měst a obcí mohou konkrétně udělat pro seniora, aby mohl zůstat ve svém domácím prostředí, na který je zvyklý. Konference nebyla primárně určena pro poskytovatele sociálních služeb, ale pro zástupce obcí a měst.

Diskutovalo se nad tématy a příběhy konkrétních lidí Pavla Faschingbauera, emeritního přednosty okresního úřadu Domažlice, či Jany a Františka Hroníkových ze společnosti MotivP, byla zveřejněna data z MPSV, hledala se cesta, otázky a odpovědi nad pečovatelskou službou, terénními službami, pobytovými zařízeními, psychiatrickou péčí a pomocí. Navštívena v příspěvcích byla i Indie, představeny byly zajímavé projekty a nabídky různých společností. V panelové diskuzi vystoupil Martin Žárský, předseda Komise pro sociální politiku a zdravotnictví Prahy 3, sociální pracovník, vedle Jiřího Schlangera, z MPSV a Simony Bagarové, manažerky v sociálních službách. V odpolední části pak Anna Ježková zakladatelka NEstárniBlbě, jednatelka Rezidence Rosa, Jakub Žakavec, společnost DelpSys, Veronika Ječná, speciální pedagog a Mons. František Radkovský, emeritní biskup plzeňské diecéze. Samostatný vstup měl Martin Holý ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice, Pavel Mauer odborník na gastronomii. Vstup měla i senátorka Milada Emmerová, místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu Parlamentu ČR.

PART_1524039094143.jpeg

Odborník z MPSV Jiří Schlanger ve své řeči připomenul SIPS(systém podpůrných integrovaných služeb pro seniory a příklad dobré praxe z měst – jmenoval právě město Prachatice), které se již několik systémem podpory a péče o seniory zabývá, úřad prostřednictvím pracovníka samosprávy – komunitní pracovník a sociálních pracovníků odboru sociálních věcí.

„Nechceme už nikoho zbytečně zestárnout. Našim cílem je nenechat zbytečně a předčasně a tudíž blbě zestárnout už ani jednoho člověka. Chceme snad i s vámi všemi rozvíjet nové a zajímavé projekty v oblasti podpory zdravého a dobrého stárnutí.“

Hanka RH+ Rabenhauptová
Redakce SenSen (LN),
14.05.2018