ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Senioři z Prahy si zaplavali s přemožitelkou Gibraltaru Leišovou

V Tyršově domě dohromady zdolali 22 kilometrů.

Aktivní senioři z Prahy se na konci února sešli v bazénu, aby se společnými silami pokusili uplavat co největší vzdálenost. Podpořit je v tom přišla dálková a zimní plavkyně, přemožitelka Gibraltarského průlivu Lucie Leišová. Plavecké setkání se uskutečnilo v rámci celorepublikové soutěže ve štafetovém plavání seniorů „Přeplavme svůj La Manche“, kterou vyhlásil už pošesté projekt SenSen (Senzační senioři).

Vladimír Hejnic z Klubu seniorů Řepy plave čtyři hodiny týdně. „Když vlezu do vody, přepínám na žábry,“ vtipkuje. Ještě mu nebylo 70, ve skvělé kondici se kromě plavání udržuje jízdou na kole.

Podobně akčních seniorů se 28. února sešlo v pražském bazénu v Tyršově domě, který zapůjčila Česká obec sokolská, přes dvacet. Za hodinu a půl ve vodě společnými silami zdolali 22 kilometrů. Pan Vladimír přispěl 70 bazény po 25 metrech. Největší část pomyslného kanálu La Manche, rovné dva kilometry, uplavala paní Dana Beňová ze spolku aktivních seniorů Právě Teď. A na seniory čekala i krátká plavecká soutěž – štafeta na 100 metrů volným stylem, kterou vyhrál tým ze spolku AkSen.

sensen_la_manche_praha_014.jpg

Smyslem soutěže „Přeplavme svůj La Manche“ nicméně nejsou závratné sportovní výkony, ale udělat něco pro svoje zdraví, překonat lenost a leckdy i sám sebe. „Naučila jsem se plavat až ve 45 letech, předtím jsem se dvakrát topila. Mladší dcera ale plavala závodně, chodila jsem s ní k bazénu a moc se mi to líbilo. Tak jsem sebrala odvahu,“ říká Anna Prohasková (72) z Klubu seniorů Řepy.  Teď chodí plavat každý týden.

Patronka soutěže, plavkyně Lucie Leišová, seniorům ukázala, jak správně plavat kraul i prsa. „Největší nešvar je styl paní radová, tedy s hlavou nad vodou. Aby netrpěla krční páteř, je potřeba hlavu potápět, nebo to aspoň zkoušet,“ radí všem zájemcům o plavání Leišová (25), která už ve svých 18 letech překonala Gibraltar. O svých zážitcích seniorům vyprávěla na besedě, která následovala po společném plavání.

Soutěž „Přeplavme svůj La Manche“ organizuje projekt SenSen (Senzační senioři). Seniorské týmy z celého Česka se při ní snaží za jediný měsíc únor uplavat 34 kilometrů. V roce 2019 ve 20 týmech soutěžilo celkem 1 120 plavců, společně zdolali 4 131 kilometrů a pomyslný kanál La Manche přeplavali rovnou 121krát. Výsledky letošního šestého ročníku vyhlásí SenSen v průběhu jara.
Redakce SenSen (LN),
02.03.2020