ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Aktivní senioři si rozebrali Ceny Senior roku 2021

Vítězka z Loun připomínkuje i práci politiků. Nejlepší klub mají v Českých Budějovicích.

Výjimečné seniory a seniorské kluby z celé republiky ocenil při příležitosti Mezinárodního dne seniorů již po deváté projekt SenSen (Senzační senioři) Nadace Charty 77. Seniorkou roku 2021 se stala Vilemína Svobodová z Loun, první místo v kategorii Nejlepší klub získal Klub Aktiv z Českých Budějovic. Celkem porota vybírala z osmi desítek nominací a mezi vítěze rozdělila 170 tisíc korun. Do Zlaté síně SenSenu vstoupil spoluzakladatel Semaforu Jiří Suchý.

2021_Senior-roku_jiri_suchy_molavcova_004.jpg

Cílem Ceny Senior roku je upozornit širokou veřejnost na nejstarší spoluobčany, kteří i přes svůj věk zůstávají aktivní, zapojují se do dění kolem sebe a obětavě a nezištně pracují pro druhé. Výjimečné jednotlivce i spolky navrhovaly seniorské kluby, společenské organizace, nezisková sdružení, samosprávy obcí, měst, krajů, školy i stálé kulturní a sportovní organizace. „Udělování cen je třešnička na dortu. Senioři, kteří si je přeberou, jsou aktivními hybateli v místech, kde působí, ne kvůli cenám, ale protože to mají v krvi. Jsou obrovskou inspirací pro ostatní,“ říká ředitelka Nadace Charty 77 (Konto Bariéry, SenSen) Božena Jirků.

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo 3. října v Pražské křižovatce v Praze. Ceremoniálem provázela moderátorka Markéta Fialová a odpoledne zpestřilo hudební vystoupení členů divadla Semafor. Titul Seniorka roku 2021 získala Vilemína Svobodová z Loun, která už víc než 20 let bojuje za lepší postavení seniorů a handicapovaných ve společnosti. Druhé místo obsadil Miloslav Škarda, tlumočník českého znakového jazyka z Prahy. Třetí místo udělila porota Evě Zamazalové, patriotce z Bystřicka. Dalších pět seniorů a seniorek dostalo za svou vitalitu a činnost pro druhé čestné uznání: Hana a Miroslav Bláhovi z Kostomlat pod Milešovkou, Marie Dufková z Prahy, Květoslava Švaigrová z Chrudimi a Jaroslav Winter z Prahy.

2021_klub_01_ceske_budejovice_001.jpg

V kategorii Nejlepší klub roku 2021 zvítězil Klub Aktiv z Českých Budějovic, který patří mezi největší vzdělávací seniorské spolky v Jihočeském kraji. Druhé místo obsadil Senior klub Bohumín, jehož členové se zapojují do nejrůznějších dobrovolnických aktivit. Třetí místo udělila porota Klubu aktivních seniorů při DoRA Centru Plzeň, a to za pestrou mezigenerační činnost. Čestná uznání pak získaly čtyři spolky: Klub aktivních seniorů Telnice, Mezigenerační centrum Jesenice, Neformální klub-Akord Orlová (Aktivní orlovské a rychvaldské dámy) a Senior klub Akord Ostrava.

O jednu významnou osobnost ve zralém věku se také rozrostla Zlatá síň SenSenu. K Daně Zátopkové, Olbramu Zoubkovi, Františku Janouchovi, Evě Jiřičné a Pavlu Pafkovi se přidal herec, režisér, hudebník, dramatik, spisovatel, textař, výtvarník, sběratel a především spoluzakladatel legendárního divadla Semafor Jiří Suchý. A porota letos přistoupila i k udělení mimořádné Ceny za pomoc seniorům. Získala ji spoluzakladatelka organizace Právě teď! o.p.s. Hana Čepová za nasazení, s jakým se pustila do aktivizace seniorů v době covidové pandemie.

Patronát nad Cenou Senior roku převzala herečka Simona Stašová. Všichni ocenění dostali kromě diplomů a drobných dárků také finanční odměnu. Celkem SenSen rozdělil mezi oceněné 170 tisíc korun.
Redakce SenSen (LN),
03.10.2021