ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Lysá Hora, Pivovar Ostravice a výstava dřevěných soch

Zájezd podporovaný městem Paskov a Moravskoslezským krajem.

Pro Paskovské a Oprechtické seniory uspořádalo město Paskov a Moravskoslezský kraj tematický zájezd pod vedením p. Lyska na Lysou horu a do pivovaru na Ostravici.

Jedinečný výstup autobusem, až na samý vrchol Beskyd, byl pro nás mnohé neuskutečnitelný. Bezručova chata, která vyhořela, a o její znovuzrození, aby sloužila dál všem příchozím, i klubu Českých turistů. Ve společném prostoru této chaty nás přivítal ing. Stejkalík, rodák a milovník tohoto kraje, který 18 let bojoval za vyřízení formalit k obnově této turistické památky. Chata je postavena ze sbírek i darů jednotlivých občanů, firem a okolních obcí. Na obvodní zdi jsou tabulky se jmény těch, kteří přispěli na obnovu této stavby.

Samozřejmě společné foto je u kamenného sloupu-nejvyššího bodu Lysé hory. Meteorologická stanice a mohutný stožár šířící všechny signály do okolí je nepostradatelný pro okolní kopcovitý kraj. Počasí nám přálo, teplota 28 stupňů a nádherná viditelnost do celého kraje.

Přesun do Ostravice, kde řeka Ostravice rozděluje Moravu a Slezsko. Zastávka v Beskydském pivovárku, kde jsme prošli celým provozem - od varny až po plnění do lahví. Piva se tam vyrábějí - ležáky i ta vícestupňová, nepasterizovaná a nefiltrovaná.  V horkém dni jsme se příjemně osvěžili.

Prohlídka v soukromé zahradě dřevěných soch, kde jsou sochy v životních velikostech od pohádek, vodníků, elfů, domácích zvířat i narozením Ježíška i s třemi přicházejícími králi, kteří nesou dary.
Sochař L. Vančura si splnil svůj sen. Procházkou mezi jednotlivými exponáty v prostoru této zahrady dává návštěvníkovi prožít jedinečnost souznění tohoto okamžiku.

Děkujeme všem, kteří nám umožnili tuto jedinečnou akci.

Za klub důchodců Paskov napsal Antonín Jankůj


 
Anna Zemanová,
Klub důchodců Paskov,
03.07.2019