ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Návštěva Čokoládovny Troubelice

Další zájezd Klubu důchodců Paskov.

Paskovští senioři nastupují do autobusu a opouští v ranní hodině místo od městského úřadu, další přistupující jsou ve Frýdku-Místku a cesta směřuje k prvnímu zastavení.

Jsou to Troubelice, konkrétně čokoládovna, je to rodinná firma s ručním zpracováním, takže každá čokoláda je originál. Surovinou jsou nejlepší Ekvádorské boby. V Ekvádoru žije přes 30let rodinný zástupce a ten má pod kontrolou proces sklizně, nakládky v Ekvádoru a přepravu  do České republiky. Snaží se zachovat tradiční chuť i vůni čokolády. Nepoužívají žádná umělá barviva, lecitin ani látky pro aromatizaci. Kakaové máslo obsažené v kakaových bobech dává čokoládě nejen originální chuť, ale i jemnost.
Zhlédli jsme film o od sklizně kakaových bobu v Ekvádoru, přes lodní dopravu, až do vykládky v Troubelicích. Dostali jsme k ochutnání různé ochucené kousky čokolády s odborným výkladem. Nemalou skupinou jejich zákazníku jsou alergici a diabetici. V nabídce mají také jiné kakaové produkty. Prodejna před odjezdem praskala ve švech, každý si nakoupil kvalitní produkty.

Další zastávkou bylo Arboretum Bílá Lhota necelých 8km od hradu Bouzov. Původní zahrada z poloviny 15 století. Esteticky hodnotný park s cennou sbírkou okrasných dřevin i ostatních kultivarů. Zhotovené půl metrové šachy z tmavého a světlého dřeva na černobílé kamenné šachovnici podávají obraz dvou starších pánů zabraných do boje o vítězství. Chvilka klidu, stínu a poučení pod korunami stromů.

Poslední zastavení ve městě Štemberk, které je nazývané městem času, proslulo dříve výrobou hodinek a hodinkových strojků. Muzeum Expozice času - cíl toho zastavení putování vesmírem času a stanovení času světem hodin, od počátku vzniku kyvadla až po atomové hodiny. Průvodkyně, která nás provázela celou výstavou 10sálů od prvopočátku vzniku planet, až do dnešní doby, excelentním vyprávěním zcela nadchla... nebudu to dále komentovat, jen použijí citát T.G.MASARYKA: Když člověk říká, že nemá čas, tak se mu vlastně nechce, protože čas je pořád.

Pozdější oběd ve městě a večerní návrat domů.

Za klub důchodců napsal Antonín Jankůj
Anna Zemanová,
Klub důchodců Paskov,
27.06.2019