ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Olympionička Adolfína Tačová vzpomíná mezi seniory UKS Ostrava

gymnastka - československá reprezentantka

Členové Univerzitního klubu seniorů při PřF Ostravské univerzity pozvali mezi sebe úspěšnou reprezentantku gymnastiky a později i uznávanou trenérku paní Adolfínu Tačovou, která se narodila v Petřkovicích pod Landekem (kde se dnes nachází jedinečné hornické muzeum). Ta na sebe
prozradila, že gymnastice se začala věnovat od svých žákovských let. V patnácti letech se již stala členkou gymnastického oddílu Baníku Ostrava,
kde ji vedl trenér Miroslav Kojdecký,  a v něm se v roce 1957 propracovala do reprezentačního družstva. Stala se vedle Evy Bosákové a Věry Čáslavské jeho důležitou a stabilní součástí. V jeho řadách vybojovala několik stříbrných medailí, např. na olympijských hrách 1960 v Římě a olympijských hrách 1964 v Tokiu, také na mistrovstvích světa v letech 1958 a 1962. Mezi její individuální úspěchy patří čtvrté místo na přeskoku na olympiádě v Římě 1960, v přeskoku vyhrála třikrát mistrovství Československa (1959 až 1962) a v roce 1959 byla absolutní šampionkou v osmiboji. V roce 1966 ji vyřadilo z reprezentace zranění Achillovy šlachy a o rok později aktivní kariéru ukončila. Na FTVS UK v Praze dálkově vystudovala obor trenérství, věnovala se činnosti trenérky ve svém domovském oddílu Baník Ostrava a stala se i mezinárodní rozhodčí.  Později pak vyučovala akrobacii studenty herectví na ostravské konzervatoři, mj.Richarda Krajča, a to až do roku 2011, v němž byla vyznamenána čestným titulem Sportovní legenda Ostravy.
Paní A. Tačová se posluchačům svěřila, že i v seniorském věku si na nedostatek aktivit nemusí stěžovat. Zůstala v kontaktu s vedoucím české scény Těšínského divadla, v nměž předává svézkušenosti a znalosti mladým divadelním komparzistům. Je také členkou regionálního Českého klubu olympioniků a zúčastňuje se různých sportovních a společenských akcí, při nichž propaguje myšlenku olympionismu. Ráda vzpomíná na zlatého skokana na lyžích Jiřího Rašku, s nímž každoročně zahajovala v Porubě "Olympijský běh".
Vyznala se i ze své lásky k blízkým Beskydám, které má hodně ráda pro jejich kouzlo. Přiznala se, že ale není velkou turistkou, Lysá hora se jí líbí, ale nemusí na ni šplhat každý rok. Některá místa se jí ale vryla v mozku od mládí, např. pohádkové Pustevny. Tam trávila se svými gymnastickými svěřenci letní a zimní výcvikové tábory a vždy se odtamtud vraceli domů nabití novou energií a spokojení.
V závěru besedy ukázala přítomným seniorkám a seniorům UKS všechny své medaile z olympiád, mistrovství světa, Evropy i Československa a podepsala se jim na svou fotografii. Za všechny spokojené posluchače poté svému vzácnému hostu poděkovala předsedkyně UKS paní Broňka Wagnerová.

 

RNDr. Jiří Bárta,
Univerzitní klub seniorů, z.s.,
18.05.2018