ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Prachatice jsou Obcí přátelskou seniorům 2019

3. místo v celostátní soutěži a finančí podpora pro senzační seniory

Již v roce 2014 získalo město Prachatice ocenění v soutěži M/SV Obec přátelská rodinám. Letos se podařilo získat ocenění Obec přátelská seniorům 201 a zároveň finanční podporu jako ocenění za práci pro seniory a se seniory. V rámci Jihočeského kraje byly v různých kategoriích oceněny pouze 3 obce: Vrábče, Křemže a Prachatice.

Ministryně Jana Maláčová ocenila obce přátelské seniorům a rodinám a předala oceněným diplomy a symbolické šeky na slavnostním vyhlášení, které se uskutečnilo v pražském Hrzánském paláci v Praze, v úterý 25. června 2019.  Z rukou paní ministryně převzal ocenění místostarosta města Jan Klimeš. Př předání ocenil a vyzdvihl práci všech ve městě, kdo se na proseniorském poli pohybují, pomáhají a podporují.
 
V rámci této soutěže byly v pěti kategoriích oceněny obce, které přišly s výjimečnými projekty v oblasti proseniorské a prorodinné politiky. V letošním druhém ročníku soutěže bylo mezi vítěze rozděleno více než 18 milionů korun na podporu těchto projektů. Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo celkem 37 obcí v 5 kategoriích, rozdělených podle počtu obyvatel. Soutěže se mohou účastnit všechny obce, města, statutární města a městské části z celé České republiky.
                 
Z tiskové zprávy MPSV uvádíme slova ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové „Podpora rodin a seniorů patří jednoznačně mezi mé hlavní priority. Tato soutěž je jednou z možností, jak můžeme podpořit snahu obcí o vytváření prostředí přátelského rodině a seniorům. A práce obcí je zcela klíčová – jsou totiž lidem nejblíž. Znají jejich každodenní potřeby i problémy. Na lokální úrovni vznikají bezprostřední nápady, které se často ukáží jako skvělá řešení i na celonárodní úrovni. Bez obcí bychom netušili, co v praxi skutečně funguje a co ne.“
 
Ocenění formou dotace je udíleno na základě žádosti o podporu aktivit, rozvíjejících aktivní rodinný a seniorský život. Finanční prostředky jsou využívány například k pořádání různých kulturních akcí, které jsou možností pro setkávání a aktivní komunitní život. Obce využívají tyto prostředky také za účelem vzdělávání veřejnosti, poskytování různých typů poradenství, organizaci seminářů, ale i zřizování pointů.
 
Soutěž v oblasti Obec přátelská seniorům byla letos vyhlášena MPSV ve spolupráci s Radou vlády pro stárnutí populace a Sdružením místních samospráv.
Fotografie: Václav Malina
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
26.06.2019