ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Flexibar? Flexibar!

Flexibar? Flexibar!
Z deníčku aktivní seniorky:
V září loňského roku jsem neměla ani zdání, co že je to za slovo. Překlad "ohebná tyč" mi taky nic neříkal. Tak jsem se vydala do Centra pohybu v Hodolanech, který vede Mgr. Lenka Fasnerová, neuvěřitelně aktivní a všestranná to žena, maminka nyní tří dětí. V tělocvičně byly již shromážděny převážně studentky Univerzity 3. věku, pro které flexibar nebyl neznámým pojmem a nyní byly, po prázdninové pauze, dychtivé dalšího cvičení.
Mé první začátečnické dojmy: Flexibar je tenká kovová tyčka asi 120 cm dlouhá, uprostřed s madlem, na obou koncích s malými závažími - ostatně, prohlédněte si nářadí na obrázku. Tam je vidět, jak cvičenky nářadí snadno ovládají.
Ne tak já, začátečnice. Vtip je v tom, rozkmitat flexibar a neustále jej v kmitu udržet - ať už v jedné ruce, nebo v obou, před sebou, vedle sebe, nad sebou, pod sebou... Přitom třeba sedět na velkém míči a provádět další pohyby nohou, kroky vpřed, vzad, zdvíhat kolena, nebo se vleže s flexibarem zdvíhat - a to vše koordinovaně, v rytmu hudby, správně dýchat... a nepřestávat kmitat s flexibarem!
První hodina byla pro mě krušná - hlavně ta koordinace pohybů. Flexibar žil vlastním životem, buď se nechtěl kmitat, nebo já jsem zapomněla pro další pohyby, že ho musím udržet kmitající, nebo měl dokonce tendenci padat. Ale jak šel týden po týdnu, přišla jsem na tu fintu, že se nesmí držet moc křečovitě, až mě nakonec začal skoro poslouchat.
Takže: flexibar je báječné nářadí - je rozdíl, jesti vzpažíte volnýma rukama, nebo jestli musíte napnout svaly s tou kmitající tyčkou a pak tu paži vzpažit! A ještě přijít na to, že při výdechu se těžší cviky dělají snadněji, protože se vám svaly uvolní a dovolí větší rozsah pohybu.
Prostě - člověk se musí pořád učit, a vůbec nedávám za pravdu přísloví "Starého psa novým kouskům nenaučíš" - prostě se to musí zkusit a hlavně chtít. A když se pozorně podíváte na ukázkovou fotografii, všimněte si, jak báječně cvičenky vypadají a mohou být hrdé, že jsou tak senzační seniorky! 
HJ



MUDr. Helena Jílková,
Senioři v pohybu,
15.05.2013