ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Obezřetnost se vyplatí

Začátkem prosince zahájila Policie ČR tradiční preventivně informační kampaň „Obezřetnost se vyplatí“, která je zaměřena na kapesní krádeže.  Cílem kampaně je, aby se lidé naučili dávat pozor na své osobní věci. Předvánoční období je spojeno s přípravami na Vánoce, nákupem dárků a oslavami  příchodu nového roku. Lidé mají u sebe větší množství peněz a toho využívají kapsáři, kteří čekají na svoji příležitost a nepozornost nakupujících lidí. 
Kampaň bude se koná od 2. prosince 2013. Trvá ale do novoročního času - do 10. ledna 2014 ve všech hypermarketech a supermarketech Albert společnosti AHOLD Czech Republic, a. s. Zákazníci jsou informováni prostřednictvím radiového spotu a v některých prodejnách mohou ve vybraných dnech narazit na policisty, kteří budou nakupující upozorňovat na jejich nepozornosti a neopatrnosti a s tím spojené riziko možného okradení. 
Ke kapesním krádežím dochází každodenně, a to zejména v místech, kde se pohybuje větší množství osob, tedy nejen v nákupních centrech, ale i v prostředcích městské hromadné dopravy, na sportovních a kulturních akcí, v restauracích, na nádražích apod. 
Proto Policie ČR  zahájila kampaň „Obezřetnost se vyplatí“ ve spolupráci s Českými dráhami, a. s., které jsou největším českým železničním dopravcem. Cestující jsou v průběhu prosince a ledna nabádáni k obezřetnosti a opatrnosti prostřednictvím plakátů, které budou umístěny na vybraných nádražích a železničních stanicích.
Od začátku ledna do konnce října 2013 bylo v České republice zaznamenáno 13 470 případů kapesních krádeží, z toho jen v hlavním městě Praha došlo k 7 700 případům kapesních krádeží (57,16 %). Ve srovnání s roky 2012 a 2011 bylo ve stejném období zaznamenáno v roce 2012 12 807 případů kapesních krádeží, z toho v hlavním městě Praha 7 163 případů (55,93 %)  v roce 2011 12 029 případů kapesních krádeží, z toho v hlavním městě Praha 6 115 případů (50,84 %).

Více informací o preventivně informační kampani „Obezřetnost se vyplatí“ naleznete zde.
 
Preventivní rady a informace k problematice kapesních krádeží naleznete zde.
 
Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
27.12.2013