ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Hrádek zněl rokenrolem

 

A pozval nás na něj opět Petr Kašpar, který nám při té příležitosti pustil ze všech slavných „pecek,“ ty neslavnější, při nichž jen těžko vydržíte sedět v klidu. Slovník cizích slov o rokenrolu praví, že je to jednak americký výrazně rytmický hudební styl, vycházející z černošské a bělošské lidové taneční hudby a druhak, rychlý tanec ve čtyřčtvrtečním taktu. Za největšího průkopníka tohoto žánru, je považován zpěvák, skladatel a vynikající kytarista, černošsko-indiánského původu – Chuck Berry. Už od padesátých let se tato rocková hudební vlna v různých podobách, ale stále úspěšně, přelévá až do naší současnosti. Úžasné je na ní především to, že ji lidé stále milují a řádí při ní napříč generacemi, děti i kmeti. :-)).

A tak jsme se i my, každý podle svého naturelu, aspoň vrtěli na židli, nebo si pobrukovali známé písničky - byli i tací, a bylo jich dost, kteří si s chutí a rádi zatančili – hromadně nebo individuálně, nebo ve dvojicích, jak komu libo. Rokenrol je totiž o svobodě a účinkuje na vás jako živá voda, vrátí vás v čase a jeho energie způsobí, že organismus zapomene na to, že existují klouby a páteř, že uteklo hezkých pár let (třeba i několik desetiletí :-) a klidně vás vrátí zpět do mládí. Takhle si pohrává s tou krásnou iluzí i s námi a pro člověka není nic snadnějšího než podlehnout jeho rytmu. Aby taky ne, když se vám v těle rozjedou endorfiny, znovu v sobě objevíte nejen mladého rebela, ale i netušené fyzické rezervy, které vám tělo dosud zatajovalo. A odtud je už jen krůček k tanečnímu výkonu, který si nasazením a figurami skoro nezadá s akrobatickými profesionály.:-)))

I proto nemohla být tentokrát ani řeč o disciplinovaném poslouchání hudby, na které jsme obvykle zvyklí. Umravňovat lidi při rokenrolu nebo házet hrách na zeď sice můžete, ale smysl to ani v jednom případě nemá. Dobře to věděl i Petr a tak nám raději pro tentokrát velkoryse odpustil naše soustavné hlučení a rušení, a nechal se raději strhnout všudypřítomnou euforií a zatančil si s námi v kolečku.

Přesvědčili jsme se, že rokenrol nikdy nezklame a navzdory svému věku, má pořád grády, a že to samé platí samozřejmě i o nás.....:-))...

Autor: Dana Marková

 

ing. Helena Voctářová,
Zvonkohra z.s. SenSen Teplice,
26.01.2015