ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Půjčovna kompenzačních pomůcek v Prachaticích slaví 15 let

Nejžádanější jsou mechanické vozíky, chodítka a polohovací postele.

Centrum pro zdravotně postižené Jihočeského kraje o. s. otevřelo půjčovnu kompenzačních pomůcek 1. července 2004. V té době se půjčovna nacházela v Hradební ulici a byla to úplně první půjčovna kompenzačních pomůcek v Prachaticích. Prvního prosince 2005 se půjčovna přestěhovala do ulice SNP. Poslední stěhování půjčovny tentokrát již pod názvem Jihočeského centra pro zdravotně postižené a seniory o.p.s. proběhlo 14. září 2014 na adresu Zlatá stezka 133, kde sídlí dodnes.

Z původních 10 kusů pomůcek, které byly v půjčovně zájemcům k dispozici při zahájení, v té době disponovala již 150 kusy pomůcek. Od roku 2009 mezi ně přibyly i speciální pomůcky k překonávání bariér – schodolezy a od roku 2017 i pomůcky pro domácí rehabilitaci – motomedy a motodlahy.

Již mnoho let platí, že nejžádanějšími kompenzačními pomůckami jsou mechanické vozíky, chodítka a polohovací postele. U vozíků se snažíme v posledních letech kupovat speciální typy například s polohovacími podnožkami nebo vozíky velikosti XXL.

První roky byly k dispozici v půjčovně kompenzační pomůcky (vozíky, chodítka) od dárců, kterými byli zejména fyzické osoby a pomůcky zakoupené díky finanční podpoře města Prachatice. Nyní na nákup nových pomůcek přispívá i cca 25 obcí z celého okresu Prachatice. Peníze na nákup nových pomůcek i opravy stávajících pomůcek půjčovna získává i prostřednictvím projektů od nadací a nadačních fondů, například Výbor dobré vůle Olgy Havlové nebo Tesco – vy rozhodujete, my pomáháme. Na rehabilitační pomůcky nám přispěli i firmy například Klima a. s. Prachatice nebo Beton Těšovice.

Naše velké poděkování patří všem, kdo nám se zřízením, provozem či propagací půjčovny pomohli. Jedná se o mnoho drobných dárců z řad klientů, dobrovolníků i zástupců měst či firem. Každé pomoci a podpory si vážíme a je pro nás motivujícím faktorem do další práce.
 
Zpracovala: Mgr. Hana Vlasáková, DiS., ředitelka JCZPS o.p.s.
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
10.07.2019