ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Výstava Proměny napříč staletími ve věži kostela v Mostě

Srdečně vás zveme do obnovené vyhlídkové věže kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě s novou stálou fotografickou expozicí "Proměny napříč staletími"

Letos uplyne již 500 let od počátku výstavby kostela po velkém požáru starého Mostu, 50 let od bourání města kvůli těžbě uhlí a 40 let od přesunu kostela. Z toho důvodu se město Most rozhodlo uspořádat výstavu při slavnostním otevření obnovené vyhlídkové věže kostela Nanebevzetí Panny Marie. 

1. patro: Původní město Most
Uprostřed největšího rozvoje celé město 11. března 1515 zničil požár. Již 25. května téhož roku byla papežem vypsána sbírka za odpustky ve prospěch stavby nového farního kostela. Stavět se začalo za dva roky, základní kámen byl položen na svátek Panny Marie 15. srpna 1517. Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl dokončen až v 17. století, v 18. století přibyl hlavní oltář a sochy na pilířích. Most přes řeku Bílinu byl značně důležitou součástí velmi staré obchodní solné stezky, střežené na počátku 11. století vladykou Hněvem – po něm dodnes nese své jméno vrh i kamenný hrad Hněvín. 

2. patro: Most ve filmu
Staré město Most a jeho okolí určené k demolici (Velebudice, Skyřice, Dolní Jiřetín, Čepirohy, Rudolice) se stalo v letech 1965–1985 levnou a autentickou kulisou pro válečné filmy, natáčely se zde ale i dokumentární snímky a filmy České nové vlny (Žert, Případ pro začínajícího kata). 

3. patro: Bourání starého města Mostu
V 18. století byla v okolí Mostu objevena naleziště uhlí. V roce 1945 byly doly na Mostecku znárodněny a starý Most prošel obrovskou výměnou obyvatel – většina těch původních byla nuceně odsunuta kvůli německé národnosti. V roce 1964 bylo vládou vydáno rozhodnutí o likvidaci starého města a vytěžení uhlí pod ním.

4. - 6. patro: Příprava přesunu a přesun kostela
Symbolem likvidace celého historického města Mostu se stal gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, resp. jeho slavný přesun. O zachování památky bylo rozhodnuto v roce 1964, o způsobu záchrany však až v roce 1970. Kostel byl vyklizen, částečně demontován, zbaven věže a odříznut od základů i od krypty, která byla stěhována samostatně.

7. patro: Fotografie před a po
8. patro: Letecké fotografie
9.–10. patro: Nový Most a rekultivace 

Výstava trvá od 15.5.2017 do 31.12.2017
Redakce, Nadace Charty 77,
Nadace Charty 77,
12.06.2017