ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Poděkování seniora roku

Poděkování
Děkování není právě oblíbená činnost většiny mužů, ale tentokrát nemohu, a ani nechci zůstat potichu.
Zúčastnil jsem se dne 7.12.2013 ve večerních hodinách v odsvěceném kostele sv. Anny – nyní Pražské křižovatky slavnostního předávání cen nejaktivnějším seniorům (kategorie: Seniorka/Senior a Kluby seniorů). Plný sál vlídného publika, vynikající výkony hudebníků - Český národní symfonický orchestr s dirigentem Liborem Peškem, pěvkyní Dagmar Peckovou a klavíristkou Jitkou Čechovou vytvořily atmosféru kulturního svátku. Moderátor Václav Žmolík setkání spřízněných duší spojoval jako řetízek větvičky vánočního stromku.
Přírodní živel Simona Stašová při předávání cen okouzlovala každou větou a gestem. Větší vážnost naopak dodali celé slávě vyznamenaní „kmeti“ Zdeněk Mahler a prof. Karel Horký. Již dlouho jsem neměl takový pocit sounáležitosti s okolními lidmi jako tento večer (ovšem mimo roky 1968 a 1989). Na www.sensen.cz je videozáznam z předávání cen a z celého večera, určitě jej doporučuji ke zhlédnutí. Mé poděkování patří také všem oceněným (až na jednu malou výjimku), ale i přítomným seniorům. Tolik dobrých skutků (a to ještě uskutečňovaných pravidelně), kolik vyznamenaní udělají za týden, neudělají občané menšího města ani za rok. Poděkování patří samozřejmě  také sponzorům - např. Avast. A nejlepší nakonec. Chtěl bych poděkovat pořadatelům ceny Senior roku 2013 a celé Nadaci Charty 77. Jmenovitě paní Boženě Jirků a paní Romaně Junkové. A to nejen za uspořádání celé akce, ale též za podporu myšlenky Národní kroniky. Ve spolupráci s Národním muzeem je tak možno uložit „na tisíc let“ zajímavé zážitky a důležité zkušenosti, které mohou pomoci následujícím generacím k tomu, aby neopakovaly stejné chyby, aby využily dobré nápady, a tím pádem žily spokojeněji a snad i šťastněji.
Děkuji také těm, na které se mi podařilo při děkování zapomenout. Vzhledem k mému věku, a tím zhoršené krátkodobé paměti, mi to snad prominou.
Celá akce pomůže veřejnosti k tomu, aby si uvědomila, že senioři dokáží být aktivní, vstřícní, zkušení a moudří. Prostě senzační !

Zdeněk Joukl (72 let)                                                  13.12. 2013
Desná v Jizerských horách
www.joukl.cz 

Pozn. Do textu jsme zasáhli pouze v případě nepatrných nepřesností, které se týkaly projektu SENSEN a Nadace Charty 77. 










Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
17.12.2013