ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Univerzita volného času v Havlíčkově Brodě nově nabízí i kurzy španělštiny

Uskuteční se v úterý 27. ledna od 12 do 17 hodin a ve středu 28. ledna od 9 do 16.30 hodin v knihovně. Semestr odstartuje v únoru. „Největší zájem mají posluchači o obory Jaroslava Staňka Architektura a Malířství. Oba tyto obory otvíráme pro velký zájem hned dvakrát a ve stávajícím zimním semestru je v nich celkem zapsáno zhruba 320 posluchačů. Dále je velký zájem o Dějiny hudby a Psychologii," prozrazuje Marcela Valecká z úseku vzdělávání, která má univerzitu a zápis na starosti.
Nabídka je jako obvykle tak pestrá, že bude problém si z ní vybrat. Obory jsou rozdělené na počítačové a nepočítačové, a na jazykové kurzy pro seniory. Zájemci si mohou vybírat z počítačových kurzů monotematických, prohlubovacích i takových, které jsou přímo určené seniorům.

Nepočítačovými kurzy například jsou: Dějiny Havlíčkobrodska, Život našich předků, Poznáváme sebe a region, Zdravý životní styl, Literatura a další. V jazykových kurzech pro seniory, které jsou rozdělené na ty pro začátečníky, mírně a středně pokročilé, a pokročilé, se mohou lidé učit anglicky, německy a španělsky.

Právě španělština je novinkou letního semestru. „Rozšířena také byla nabídka jazykových kurzů pro seniory, a úspěšně pokračuje Experimentální univerzita pro prarodiče a jejich vnoučata, která se v zimním semestru zabývala knihvazačstvím," doplnila Valecká s tím, že právě končící zimní semestr navštěvovalo v 17 oborech 552 posluchačů.

Co se týká plánů do budoucna, chystá se univerzita od září letošního roku otevřít kurz francouzštiny. A podle Valecké je velká poptávka po rodopisu.

Cílem univerzity je mimo jiné nabídnout lidem aktivně a kvalitně trávit volný čas, prohlubovat, rozšiřovat a aktualizovat vědomosti, a také se stýkat s lidmi s podobnými zájmy.

Posluchači nepíší testy, neprochází zkouškami, rozhodující je pouze jejich chuť se něco nového dozvědět. Kurzy jsou zpoplatněné, slevu mají senioři, maminky na mateřské, nezaměstnaní a zdravotně postižení.
Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
21.01.2015