ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Projekt Médiím na kloub vyvrcholil konferencí v Praze

Odhalit svět fake news a hoaxů přišlo skoro 150 seniorů.

Senioři z celého Česka se sjeli do Prahy na konferenci o médiích s názvem Médiím na kloub. Akci připravil projekt SenSen (Senzační senioři) a jejím cílem bylo podpořit zájem nejstarší generace o fungování médií a naučit seniory kriticky konzumovat jejich obsah. Konference zakončila cyklus besed o médiích v českých a moravských městech. Do projektu se zapojili přední novináři i odborníci na internetovou bezpečnost či psychologii. Videa z besed, brožura o médiích i kvízy zaměřené na mediální gramotnost a porozumění textu jsou volně dostupné na www.sensen.cz.

Konference Médiím na kloub proběhla 23. dubna v budově Microsoftu v Praze a zúčastnilo se jí 150 seniorů z celé republiky. Akci zahájila Božena Jirků, ředitelka Nadace Charty 77, kde projekt SenSen v roce 2012 vznikl. Moderování konference se ujala novinářka a moderátorka pořadu České televize 168 hodin Nora Fridrichová, která si navíc pro přítomné připravila přednášku o dezinformacích šířených v hromadných e-mailech.

sensen_mediim_na_kloub_015.jpg

Jak se bezpečně pohybovat na internetu poradil seniorům David Kudrna z Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost.  Klinický psycholog Jan Kulhánek z Psychoterapie Anděl hovořil na téma manipulace ve veřejném prostoru. Pětici řečníků doplnily dvě novinářky - Ivana Svobodová z Týdeníku Respekt, která na příběhu prvního českého teroristy Jaromíra Baldy popsala, kam až může šíření fake news dospět, a Pavla Kubálková z České televize s příspěvkem o zákulisí novinářské práce.

Konference Médiím na kloub zakončila šňůru besed, která proběhla v březnu v sedmi městech České republiky – v Praze, Brně, Pardubicích, Prachaticích, Liberci, Milevsku a Lovosicích. V regionech se seniory diskutovali Zdeněk Svoboda z Nadačního fondu Lepší senior, David Kudrna z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a střídavě tři reportérky České televize Pavla Kubálková, Lea Surovcová a Tereza Strnadová.

sensen_mediim_na_kloub_023.jpg

Smyslem projektu Médiím na kloub je podpořit mediální gramotnost nejstarší části populace. „Informací kolem nás je tolik, že je snadné se v nich ztratit.  Senioři, kteří s internetem nevyrůstali, jsou přitom zranitelní dvojnásob,“ říká manažerka SenSenu Markéta Zajícová. Projekt Médiím na kloub se seniorům snaží pomoct se v záplavě zpráv vyznat. „Besedy a konferenci navštívilo celkem 500 seniorů. A díky unikátní platformě více než 120 seniorských klubů zapojených do projektu SenSen po celé republice, se budou informace šířit mezi tisíce dalších lidí,“ dodala Zajícová.

Ve spolupráci s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost SenSen vytvořil také brožuru o médiích. Informační a tréninkové materiály, včetně videí z besed, jsou volně k dispozici na webu www.sensen.cz a na facebookové stránce Senzačních seniorů.
 
Redakce SenSen (LN),
24.04.2019