ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Spolupráce obcí a institucí na poli kultury pro seniory

Město Prachatice prezentovalo kulturní aktivity seniorů v Praze na mezinárodní konferenci


Senioři tvoří v ČR zhruba 20 % populace. Demografická proměna zásadně ovlivňuje všechny sféry života, kulturu nevyjímaje. Jak by na tuto skutečnost měla reagovat veřejná správa a neziskový sektor? a co každý z nás osobně může v této oblasti udělat? Jak stárnout aktivně a tím předcházet negativním vlivům, které stárnutí provází?
Cílem konference „Active ageing jako výzva pro kulturu v ČR (II)“ bylo představit problematiku aktivního stárnutí z několika zorných úhlů a zdůraznit roli kultury jako významného faktoru v procesu aktivního stárnutí. Konference představila celé spektrum projektů a přístupů, a to jak z ČR, tak inspirace ze zahraničí. Konference se zúčastnili představitelé veřejné správy, odborné veřejnosti, zástupci NNO a další zájemci o tuto problematiku.
Přednášející byli z Ministerstva kultury ČR, MPSV, i NIPOSu, z Přírodovědecké fakulty UK, Filozofické fakulty UK, vystoupili i zahraniční hosté z Mnichova, Bruselu, Anglie, Skotska, organizací jako je Život 90, Hurá na výlet, Mezi námi, Muzeum Brněnska, Divadla na cucky, Městské knihovny Louny, ZUŠ Hostivař, Remedium, a měst Náchod, Jesenice, Pardubice, Prachatice.
Město Prachatice vystupovalo hned první den konference v bloku Samospráva a představilo mnoho aktivit a prostor pro kulturu ve městě s ohledem na seniory, a navíc poskytlo dvě výstavy plakátů a fotografií v sále, které se zúčastnilo přes sto účastníků: Mezigenerační aktivity SeniorPointu Prachatice a Příležitosti OZP a seniorů.
Představeno např. bylo: Městské divadlo Prachatice (s poslední akcí Předávání cen pečujícím roku spojené s koncertem, tancem), kina, galerie a muzea (s výstavou blížící se vánoční – seniorských výrobků), Radniční sál – akademie třetího věku SOS),  .. ale i zpřístupnění např. divadla a Národního domu plošinou, kaple sv. Filipa Nery, dále se hovořilo o tradičních městských akcích jako jsou Slavnosti Solné Zlaté stezky, Podzimní slavnosti, adventní setkávání, kde dostávají senioři prostor vystoupit, vystavovat, nebo cílené akce v době covidové – natáčení seriálu aktivit pro seniory i se seniory, pořádání koncertů pod okny, schody v době covidu s Bárou Hrzánovou, Bohušem Matušem,  či v domově seniorů s umělci tzv. mezi skly, pořádání výstav na skle a podobně, stejně tak nyní v době uprchlické krize setkání s uprchlíky z Ukrajiny a s nimi pořádané koncerty, natočení filmu o rodinách z UA, pořádání výtvarné soutěže pro děti z UA…
Následovaly v prezentaci akce zcela pro seniorské, či mezigenerační jako je celoroční cyklus výstav Um seniorů SeniorPointu Prachatice (Psaní od jedné paní, Knoflíky z lásky, Dřevěná poezie, sběratelské výstavy – per, keramiky), setkávání, trénování a vystupování Senior country tanečního klubu SenSen, či pěveckého seskupení Radostné Přátelství, kurzy ručních prací v rámci skupinek pečujících, nebo v Komunitním centru Na půdě, kurzy kaligrafie, arteterapie, zprostředkování muzikoterapie, tančírny, výstavy obrázků, fotografií na různých místech ve městě i mimo (Senát, Český Krumlov, Chelčice…), zprostředkován zajímavých výstav s podtextem a poučením, jako je poslední v Zimní zahradě NeOdhalení Roberta Vana, nebo v Mezigenerační zahradě KreBulu Má vlast, koncerty KC Na půdě Jany Šrejmy Kačírkové,  Mikoláše Troupa, výstava Tichý svět Elišky Podzimkové, setkání v rámci SA konference s Petrem Formanem, vydání knihy s obrázky seniorky Jitky Sedlecké, vydávání SeniorPoint Pressu se seniory a pro seniory, akademie a univerzita 3. věku, či virtuální univerzita třetího věku – klenoty barokního sochařství v českých zemích Městské knihovny Prachatice a SOS Prachatice - Hudební podzim, nebo dodržování tradic baráčníky – pečení hnětýnek, zachovávání a výstavy krojů a symbolů baráčnictva. Hovořilo se také o prostorech pro spolky a jejich zpřístupňování, jako byla před 14 dny instalace plošiny i pro vozíčkáře do Komunitního centra Na půdě na Zlaté stezce.
Je mnoho dalších a velkých akcích které pořádá prachatický hospic, školy a další instituce, ale o tom až zase jindy.
Padlo na konferenci také mnoho zajímavých výzev i vzhledem k energetické krizi a využitelnosti prostor- např. nabídka ZUŠkol v dopoledních hodinách, seskupování spolků, které využívají svá sídla, místa pouze jeden či dva dny v měsíci, tzn. tzv. sdílené kluby a podobně.
Smysluplnost, spolupráce a svobodná vůle seniorů může přispět k rozvoji kultury ve městě.
Blíže na stránkách NIPOS Národní informační a poradenské středisko pro kulturu.     
Hanka RH+ Rabenhauptová
 
 
 
 
 
 
 
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
18.10.2022