ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Třetí festival, přes třicet souborů

Již počtvrté se prachatičtí senioři zúčastnili Třetího festivalu aktivních seniorů v Plzni.  Jde o celostátní setkání seniorů a letos i mezigenerační setkání v rámci festivalu. Šlo již historicky o 8. ročník. Zúčastnilo se jej přes 30 souborů, 200 účinkujících.

 

Jak v úvodu řekla ředitelka Mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM Vlasta Faiferlíková: „Dlouho nás lákal nápad uskutečnit festival, na kterém by měla „třetí generace“ příležitost vzájemně se podělit o své úspěchy v uměleckých, kulturních a spolkových činnostech, jimž se dlouhodobě věnují. A dnes mohu zahájit již 8. ročník. Pilotní byl v roce 2009 a jen jednou nás přerušil covid. Festival probíhá každé dva roky.“
Program festivalu byl zahájen v pátek 6.10.2023 v kostele Nanebevzetí Panny Marie vystoupením hostů Rudolfa Špotáka, hejtmana Plzeňského kraje a místostarosty města Plzně.  Vedle řady dalších souborů právě zde vystoupilo DUO Jarmila Šímová a Marie Šímová, které předvedly pásmo písní šitých na míru do kostela a pěvecký soubor Radostné Přátelství, kde Emilie Popielová sestavila dvě pásma velikonočních a vánočních písní. Jako host večera vystoupí Pěvecký sbor Andílci pod vedením Jany Marie Kateřiny Korbelové.
 
Program pokračoval druhý den 7.10.2023 prohlídkou Plzně a pak, jak jinak než dalším komponovaným programem v Kulturním domě Jas v Plzni. I zde jsme měli svůj soubor Senior taneční country klub SenSen, pod vedením Karla a Zdeny Hrůzových.
 
Třetí den 8.10.2023 jsme zahájili společně otevřením výstavy Sylvy Máslové s názvem Podzimní sklizeň, výstavy obrazů. Pak již následovaly workshopy jako cvičení na židlích, tance pro seniory, pečení hlučínských koláčů, enkaustika, trénování paměti, hlavolamy, a také zde bylo zastoupení Prachatic a to Komunitního centra Na půdě, které financuje MAS Šumavsko a KreBul Prachatice. KC Na půdě pod vedením Jakuba Imbery předvedlo výrobu kytiček z látky a knoflíků, jako doplněk na halenku, tašku, klíče … Dvě zcela naplněné skupiny si s velkou radostí odnášely výrobky, ke kterým jim pomáhaly účastnice KC Na půdě v Prachaticích.
 
V rámci přehlídky proběhl kulatý stůl, společné setkání zástupců jednotlivých měst a výprav, kde došlo k výměně příkladů dobré praxe, hovořilo se o přípravě na stárnutí, aktivitách …. i zde jsme se aktivně zapojili do diskuse.
 
Prachatice společně byl název naší výpravy. Radostné Přátelství, pěvecký soubor, Senior taneční country klub SenSen, Duo Jamila Šímová a Marie Šimová, včetně osobního asistenta a KC Na půdě Prachatice vzorně reprezentovaly město Prachatice. Sklidily velký aplaus, potlesk ve stoje a mnoho, mnoho radostných úsměvů. Došlo také k propojení jak jednotlivců, tak souborů při společném večeru, kde hrála seniorská muzika z Totemu. Byla navázána řada přátelství.
 
Děkujeme.
Hanka RH+ Rabenhauptová
 
 
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
16.10.2023