ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Vidíme se ???

 

 

Vidíme se? Tato otázka byla zároveň názvem preventivně bezpečnostní akce, jež aktuálně probíhá v rámci kampaně BESIP Ministerstva dopravy ČR, a pro Zvonkohru ji připravili na slovo vzatí odborníci z oboru. Našimi přednášejícími byli konkrétně, pan Jan Pechot z ministerstva dopravy a Daniel Vítek z Policie ČR – Teplice.

Akce je zaměřená hlavně na osobní bezpečnost seniorů, a to nejen v roli chodců, řidičů i cyklistů, ale také coby uživatelů hromadné dopravy. K bezpečnostní prevenci ovšem patří také obezřetnost a jistá předvídavost, která nás může ochránit i před různými kriminálními činy. Naučili jsme se proto, nejen jak se správně chovat v silničním provozu, ale také např. jak se zachovat i v různých jiných nebezpečných situacích, např. jak lze efektivně předejít okradení, přepadení, nestat se obětí podvodu a umět si zabezpečit svůj majetek. K dispozici byly názorné hrané i autentické videoukázky.

Obdrželi jsme různé reflexní pomůcky, které mají při pohybu na silnici podstatný význam, stejně jako pestré a viditelné oblečení, zejména v těchto zimních měsících. Není tedy důležité jen vidět, ale rovněž být dobře viděn. To druhé mnohdy podceňujeme nebo o tom moc nepřemýšlíme. Také jsme si odnesli užitečné brožurky, kde je bezpečnostní problematika názorně shrnuta a vysvětlena a jsou v nich obsaženy  kontakty, které je dobré znát, protože nám mohou pomoci v případě nouze.

Akce byla zcela určitě přínosná, nehledě na to, že jsme dostali i možnost vznést písemné konkrétní podněty ke zlepšení dopravní situace ve městě. Často totiž jen nadáváme, protože registrujeme ve svém okolí něco co by se dalo z hlediska bezpečnosti vylepšit, ale málokdy na to sami aktivně upozorníme, aby mohlo dojít k nápravě.

Zkrátka a dobře, dozvěděli jsme se zábavnou formou spoustu nových věcí a poznatků.  Přednášející byli vstřícní, milí a vtipní sympaťáci,  pozorných seniorů byla plná místnost a rozhodně se nenudila ani jedna strana.

Děkujeme za podporu také Městu Teplice – výboru pro dotace a dopravu. Zvláštní poděkování patří panu Ing. Kohlíčkovi, který se nás ochotně v zasedací síni ujal.

Poděkování ale náleží všem, kdo jste přišli. Opravdu jsme byli vidět:-)) A rozhodně máme v úmyslu v programu bezpečnostní prevence pokračovat dalšími tématy.

 

Mějte hezké dny, opatrujte se a buďte obezřetní! Teď už víte jak na to.:-))

Zvonkohra Teplice – D. Marková

 

 

 

 

 

ing. Helena Voctářová,
Zvonkohra z.s. SenSen Teplice,
16.12.2015