ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Slavnostní vernisáž Zvonkohry

Prosinec je měsíc bilancování a obdarovávání.

I náš teplický klub Zvonkohra si nadělil krásný dárek v podobě výstavy digitálních fotografií, která byla zahájena 2. prosince 2015 v budově muzea.

Tímto počinem úspěšně završili své studium ti členové Zvonkohry, kteří se zúčastnili Školy digitální fotografie, vedené profesionálním fotografem, panem J. Šilpochem. Akce byla realizována s podporou Nadace Charta 77 a probíhala od září 2015. Všichni přihlášení kurz dokončili a osvědčili se jako bezvadní pozorovatelé života, kteří chodí po světě s otevřenýma očima a své dojmy dokážou sdělit prostřednictvím digitálních obrázků. A co víc, při pohledu na jejich dílka musí být každému hned jasné, že to dělají s obrovskou chutí, a že je to baví. Za to jim po právu patří obdiv a také certifikát, který jim byl při příležitosti zahájení výstavy slavnostně předán. Ještě jednou blahopřejeme Věrce Heinové, Hance Hlouškové, Jarmilce Čechové, Jiřce a Vaškovi Samkovým, Zdence Večerníkové, Mirkovi Minaříkovi, Oldovi Holubovi..

Na přípravě a průběhu vernisáže se ovšem hojnou účastí podílela celá Zvonkohra včetně mnoha blízkých přátel a sympatizantů, kteří přišli tuto společenskou událost podpořit. Pozvání přijali i skvělí hosté, a všichni společně pak vytvořili báječnou neformální atmosféru. K dobré náladě přispělo zcela jistě chutné občerstvení a taktéž krátký program, při němž si všichni mohli společně i zazpívat a naladit se na období právě začínajícího adventu. Všechno dohromady mělo šmrnc, humor, kapku nostalgie i dojetí a spolu s vystavenými fotografiemi vznikla koláž dojmů, ve které bylo všem přítomným evidentně dobře. Ostatně, důkazem jsou i nové fotografie, protože naši fotoreportéři ani chvíli nezaháleli, nezpychli ze slávy, ale věrni svému poslání zachytit prchavé okamžiky života, fotili a fotili a fotili....

Nezbývá, než poděkovat autorům fotografií, hostům a všem, kdo napomohli k realizaci a úspěchu celé akce - jmenovitě:

Nadaci Charta 77, projekt SEN SEN – zejména paní ředitelce Boženě Jirků, manažerce, paní Dagmar Kuncové, jejíž přítomnost potěšila, fotografu Janu Šilpochovi, jehož pochvala zahřála, taky koordinátorkám Národní kroniky, Julii Mahlerové a Lucii Nekvasilové za účast, dále Gymnáziu Teplice a panu Ing Mráčkovi za poskytnutí zázemí, Regionálnímu Muzeu v Teplicích a paní Tiché – za vstřícnost a azyl.

Silné fotografické trojce na domácí půdě: Jirkovi Mormanovi, Zdeně Večerníkové, Vaškovi Samkovi - za jejich osobní vklad, obětavost a velký kus odvedené asistenční práce, dále Mirkovi Minaříkovi za natočení videa, vystupujícím SEN SEN Jarmilce Čechové, Karlu Stupkovi – za krásně čtené slovo, Milušce Bálešové a Rudolfovi Zlobickému za to, že nás společně rozezpívali, Pavlovi a Mirkovi Matoušovým – za zpěv a hudební doprovod.

Všem skvělým ženám za koordinaci, přípravu výborného domácího pohoštění a obsluhu hostů: Jiřince Samkové, Milušce Bálešové, Janě Šprincové, Jarce Otvinovské, Jarmilce Čechové, Hance Šilhánové.

Rádi jsme mezi námi přivítali také zástupkyně teplického Magistrátu, a to náměstkyni primátora, PhDr. Radku Růžičkovou, Ph.D. a Bc. Ivu Tichou, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví.

Největším překvapením a pomyslnou „třešničkou na dortu“ se ovšem stal příchod pana profesora Františka Janoucha, samotného zakladatele, a zároveň i současného předsedy správní rady Nadace Charty 77, který se dostavil v doprovodu sympatické paní Ursuly Lacnak z Norimberka. Zafungoval osud a neuvěřitelná náhoda tomu chtěla, že informace o léčebném pobytu vzácného hosta v teplických lázních pronikla až do Zvonkohry. Následovalo pozvání na vernisáž, které bylo k naší velké radosti panem profesorem přijato a my se mohli těšit z přítomnosti člověka nejpovolanějšího, a navíc i z jeho vzpomínkového vyprávění o počátcích dárcovských aktivit na podporu disentu v období 70. let minulého století, na které navázala další charitativní činnost nadace po roce 1989, jejíž součástí je i projekt SEN SEN, zastřešující i náš klub. A tak se není ani čemu divit, že se našlo hodně společných témat, o kterých se dalo s naším hostem povídat a bylo zjevné, že toto neoficiální setkání bylo oboustranně příjemné i přínosné.

Zbývá dodat, že závěr celé akce patřil výborným ohňovým tanečníkům, Evě a Štěpánovi Frydrichovým, vystupujícím pod uměleckým jménem „Panta rhei,“ a jejich mystickému ztvárnění příběhu muže a ženy, které nám předvedli v parku na venkovním nádvoří.

Konec dobrý, všechno dobré – vystaveno je cca 140 krásných fotek, které určitě zaujmou. Zkrátka, kdo se octne v Teplicích, nechť se na chvíli zastaví v předvánočním shonu a zajde se na ně podívat. Nezapomeňte - budou k vidění už jen do 21. 12. 2015.

A protože opravdu platí „panta rhei,“ tedy, že „vše plyne,“ a co uplyne, už se nikdy nevrátí, prožijme nadcházející jedinečný čas vánoční i nový rok 2016 šťastně a na plné pecky :-))

 

Společenský klub Zvonkohra z.s. SEN SEN Teplice

P.S. Na závěr poděkování Heleně!

 

 

 

 

 

ing. Helena Voctářová,
Zvonkohra z.s. SenSen Teplice,
17.12.2015