ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

312 druhů pexes

21 panelů s 3261 obrázky a 312 druhy pexes je k vidění v Prachaticích od 1. září

Přátelé a kamarádi se sešli 1. 9. 2017 při otevření výstavy Pexes ze sbírky Hanky RH+ Rabenhauptové v Zimní zahradě Nové radnice v Prachaticích. Na 21 panelech (v sekcích pexesa nejmilejší, pohádková, sportovní, se psy a kočkami, se zvířátky, s rostlinami, z večerníčků, s čísly, s písmeny, s dopravními prostředky, pexesa reklamní, s portréty, vícejazyčné, z filmů a knih, města a obce, hrady a zámky, přes pexesa s jinými formáty, hrami a hračkami až po prachatické, s poučením a plus jedno navíc) je celkem 3 261 obrázků, 312 druhů.
 

PEXESO je český název mezinárodně rozšířené karetní hry pro dva a více hráčů. Její princip spočívá v tom, že karty jsou obráceny lícem dolů a hráč musí v jednom tahu najít dvě karty se stejným lícovým obrázkem. Vyhrává hráč, který postupně najde nejvíce dvojic. Česká verze hry se zřejmě poprvé objevila roku 1965, kdy státní nakladatelství Pressfoto vydalo sérii 32 obrázkových dvojic fotografií z tehdy populárního filmu Poklad na Stříbrném jezeře. Tvůrcem se stal výtvarný redaktor Zdenek Princ, který se inspiroval televizní soutěží, která fungovala na podobném principu. Jmenovala se: Pekelně se soustřeď. Autorem této televizní soutěže byl scenárista Jaroslav Dietl.

 
Jiří Gabriel Kučera, který mluvil na vernisáži jako wikipedie dodal: „Pexeso je karetní hra pro nejméně dva hráče zaměřená na paměť a soustředění. Její původní název je Memory (anglicky Paměť). Název PEXESO je český akronym vzniklý ze sousloví PEKELNĚ SE SOUSTŘEĎ. Hraje se se speciální sadou karet. Balíček se skládá ze sudého počtu, nejčastěji 64 karet, které tvoří dvojice. Cílem hry je nalézt co nejvíce dvojic.“

Každý z účastníků popřál výstavě hodně hravých návštěvníků, sběratelů. Každý z účastníků se vyjádřil, že i on byl někdy sběratelem (jeden sbírá - sbíral fotoaparáty, druhý slony, kočky, karty, kouzla, písničky, známky, klobouky, zvonky, pohledy, desky …). A co vy? Napište nám a můžeme se domluvit na další sběratelské výstavě.

V rámci výstavy improvizovaně vystoupil sbor seniorů Radostné Přátelství. Všichni účastníci vernisáže měli možnost si zahrát hru: „Najdi své druhé pexeso“, či zahrát si klasické pexeso, nebo zasoutěžit si v testu k výstavě, kdy odměnou se stalo, jak jinak, než získání nového Pexesa II. Vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Jiřina Dolejšková přidala pro všechny přítomné ještě prachatické pexeso s památkami a poděkovala za skvělý nápad, uspořádat tuto sběratelskou výstavu.

Výstava sbírky pexes byla doplněna návrhy obrázků pro Pexesa II (sociální služby, zdravotní péče a prevence), na které se Hanka RH+ také podílela a připravila společně s klienty Domova sv. Anežky z Týna nad Vltavou°; vydalo město Prachatice.

Výstava je otevřena v době provozu Městského úřadu Prachatice od 8: do 17:00 hodin v pondělí a středu, a v úterý, ve čtvrtek a v pátek od 8 : do 14:00 hodin.

Jste srdečně zváni.                                                                                           

Redakce SenSen (KS),
Nadace Charty 77,
08.09.2017