ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Podtřebujeme podpůrné sítě

Další pracovní seminář věnovaný rozvoji služeb pro seniory a osoby se sníženou soběstačností ve správním území obce s rozšířenou působností Prachatice (ORP) pro poskytovatele sociálně zdravotních služeb, sociální pracovníky, studenty, seniory a další zájemce proběhl 3. 10. 2017 na prachatické radnici.

Semináře uspořádal Institut důstojného stárnutí (IDS) Diakonie Českobratrské církve evangelické ve spolupráci s pracovníky prachatické radnice. Seminář moderovaly Hanka Rabenhauptová (RH+) komunitní pracovník města a Olga Starostová, pracovník IDS.

Již po prvním semináři, který byl zaměřen na informace pro starosty, došlo na sdílení a spolupráci obcí v podpoře a péči o seniory prostřednictvím koordinátora služeb/sociálním pracovníkem. Hlavními tématy vedle informací, byla diskuze o opatrovnictví a podílu rodin na péči a podpoře. Proto je v rámci komunitního plánování služeb třeba klást v budoucnu důraz na podporu osob blízkých, které jsou významným pilířem celé sítě služeb.

V rámci komunitního plánování se objevila otázka přesné znalosti potřeb občanů v seniorském věku v jednotlivých obcích. V současnosti chybí údaje, které by pomohly odhadnout konkrétní lokální potřebnost, lze vycházet z celorepublikových statistik nebo z přehledů pro celé ORP.

Cílem projektu Efektivní nastavení politiky stárnutí a systému integrovaných podpůrných služeb pro seniory a osoby se sníženou soběstačnosti na místní úrovni je ověřit možnosti péče a podpory. Poslední prachatický seminář Zjišťoval potřebnost seniorů a jak ji naplňovat, jak propojovat sociálně zdravotní sféru. Postarali se o to odborníci s přednáškami: Poptávka po službách Olgy Starostové, Potřebnost a kapacita proseniorských služeb v Jihočeském kraji Michaely Mottlové, KPSS Moniky Hanzelyové a záměr podpory MPSV Aleny Bártíkové, včetně Informací úřadu práce o příspěvku na péči v podání Jany Novotné.

Největším “lákadlem“ jak pro laiky, tak odborníky, byl významný český geriatr a gerontolog, autor mnoha publikací a konceptu SIPS Zdeněk Kalvach. Jak na řadě seminářů uvádí a opakuje k problematice seniorů: „Každý samozřejmě musí v první řadě spoléhat sám na sebe, zároveň ale potřebujeme podpůrné sítě: rodinu, obec a základní společenství. A pokud se tyto podpůrné sítě nenastaví dobře, a to včetně financí, může dojít k velmi nepříjemným haváriím. Lidé zkrátka zůstanou bez podpory k důstojné existenci."

Hanka RH+, odborný referent pro samosprávu a komunitní plánování

Redakce SenSen (KS),
Nadace Charty 77,
11.10.2017