ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Hnětýnky nejen zaujaly

aneb vůně posvícenských dobrot všude kolem nás

K Havelskému posvícení se váže pečení a zdobení hnětýnek. Jde o krajovou tradici, kterou se snaží zachovávat i prachatičtí baráčníci. Marie Turková s dobrovolníky předávala tradici účastníkům kurzu na Třetím festivalu seniorů v Plzni, 14. 10. 2017.
Hnětýnkou jsou tradičním pečivem, které se peče nejen na Prachaticku, ale i Klatovsku a Sušicku. Jsou to vlastně malé koláčky /buď se vykrajují anebo hnětené těsto, kynuté těsto se vlévá do formiček tzv. báboviček), které se zdobí všelijakými přísadami. Při tvůrčí dílně v Plzni, na celorepublikovém festivalu seniorů, všichni přítomní účastníci dostali nejprve vystřiženou hnětýnku (tvar kytičky), kam si zapsali recept (který se dědí z generace na generaci, od realizátorky projektu). Pak si nanečisto vyzkoušeli zdobení, společně si připravili polevy a závěr patřil zdobení samotných již upečených hnětýnek. Všichni měli na sobě také zástěrky, některé dokonce retro retro, takové, jaké nosily naše babičky, prababičky. A výsledek? Nikdo si hnětýnky „svá dílka“ nechtěl sníst, že je musí odvézt domů ukázat, protože v Praze a ina jiných místech republiky jde o velkou zajímavost, vzácnost.

Jak je psáno v nádherné knize Recepty ze šumavské vesnice: “Podzim je ve svém vrcholu, listí rychleji opadává a dny plné barev se rychleji krátí. Přichází listopad a za ním začínají velké přípravy na kouzelný Advent a zázračné vánoce. Na Šumavě končí doba posvícení, které trvá od Havla po Martina a začíná období zimy. Vůně posvíceneckých dobrot je cítit všude kolem nás. Úroda z polí a zahrad je sklizena a uložena. … a tak zde najdete hned několik návodů a receptů na pečení Hnětýnek z Pošumaví, Strakonických, z Malče, ale i recept z roku 1927 Staročeských hnětýnek, makových a dalších.
Akce se vydařila, snad kousek tradic bylo předáno. Akce byla podpořena společností SODEXO, v rámci kampaně Plníme přání seniorům 2017.

Vy, kteří se chcete přijít podívat na výstavu hnětýnek, pobýt s tetičkami a sousedy, vyslechnout si krásné staročeské písně, podívat se na tanec Česká beseda anebo si koupit, ochutnat hnětýnku, pak přijďte 26. 10. 2017 od 14:00 hodin do Radničního sálu v Prachaticích na akci Baráčníci městu, město baráčníkům, akci připravenou k výročí vzniku samostatného československého státu.

Hanka Rabenhauptová (RH+)
Redakce SenSen (KS),
Nadace Charty 77,
20.10.2017