ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

S Karlem Stupkou opět v Tibetu

Karel nás provedl svými zážitky z průběhu jeho daleké cesty, kterou podnikl v roce 2012,  a která navazovala na jeho předchozí dvě cesty z let 1998 a 2002.
Naše pouť vedla prašnou vysokohorskou tibetskou pustinou, kde se v neustálém větru třepotají fáborky s modlitbami, kde se nicméně nedostává kyslíku i čisté vody, kde  zbytky trávy spásají jaci  a květenu zastupují maximálně lišejníky. Přesto má tato prachem a časem vymodelovaná  krajina zvláštní fluidum i historii a stále zde žijí lidé, jejichž drsné životní podmínky můžou pro nás být nepochopitelné. Platí to ovšem i naopak, navíc je to důkaz, že materiální komfort není vždy to nejdůležitější v lidském životě. Každopádně, pro našince se jedná o fyzicky náročný výlet předpokládající nezbytnou aklimatizaci. Karlova skupina věnovala  důkladné přípravě organizmu cca 14 dní. Cílem byla posvátná hora Kailas v západním Tibetu, opředená mnoha legendami. Její vrchol s více než šesti tisíci metry nad mořem údajně smí pokořit pouze bytost bez hříchu, a že se tudíž nejedná o člověka, vyplývá už z faktu, že se to dosud nepodařilo žádnému z věhlasných horolezců.  Dlužno říct, že se nikdo do takového počinu ani dvakrát nežene a není to prý  jen kvůli tomu, že pověsti varující neposlušné smrtelníky před špatným koncem se zhusta vyplňují. Hora se totiž sama vehementně brání nejen strmými zledovatělými stěnami, ale i zvláštním energetickým působením na lidskou psychiku. Jisté je, že horolezci její tajemství i nedostupnost respektují a poutníci obdivují její krásu i barvy měnící se se slunečním svitem jen z jejího relativně bezpečného úpatí. Kromě toho, že zde dle pověsti má své sídlo Bůh Šiva, je Kailas údajně středem světa a na jejím vrcholu prý jsou v pyramidě ukryty tajemné dokumenty. V její geografické poloze a vzdálenostech, které ji dělí od jiných posvátných míst na planetě, hrají prý zvláštní roli tři šestky, o nichž některé zdroje hovoří také  v souvislosti s její přesnou nadmořskou výškou.  
Magická a záhadná Kailás je zkrátka duchovní a náboženskou autoritou, symbolem, patřícím k tzv. "promodleným" místům planety a lidi jí právem  vyjadřují pokoru  poutní cestou, tzv. khorou, dlouhou 56 km, kterou kolem ní vykonávají v souladu s místní duchovní tradicí. Přesně tohle udělal i Karel a má v úmyslu si tenhle turistický i spirituální zážitek  příští rok zopakovat. Případným statečným zájemcům vzkazuje, že  je  ještě několik volných míst. :-)
My ostatní si můžem o Kailás v klidu svého domova „vyguglovat“ ledacos zajímavého - osobní prožitek to sice nenahradí, ale věřte, že  i čtení stojí za to. Vřele doporučuji a Karlovi patří opět velký dík za úžasnou přednášku.        


Napsala: D. Marková  
ing. Helena Voctářová,
Zvonkohra z.s. SenSen Teplice,
30.10.2017