ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Řepští hasiči

Na návštěvu do hasičárny

Nechcete něco vědět o práci hasičů? Byla otázka Irenky členky Klubu seniorů Řepy. Můj syn David je hasič a já by s ním domluvila besedu. Proč ne, rádi, byla naše odpověď. Ale David to vylepšil a vybavil nám exkurzi a besedu s řepskými hasiči, přímo v jejich nové rezidenci v Řepích.   

A tak 9.11.2017, ve čtvrtek, v deset hodin jsme se scházeli v areálu se zdaleka viditelným nápisem HASIČI. Usměvaví, milí, ochotní, věkem jako naši synové, nás vítali: velitel družstva Tomáš Pokorný, hasič Josef Hájek a strojník David Christov. To jsme ještě netušili co nás čeká. Když se otevřeli „vrata hasičárny“ a vešli jsme dovnitř, tak nám údivem spadla čelist. Naši hasičští přátelé nám předvedli  obleky, do kterých musí velmi rychle vklouznut při ohlášeném požárů, potopách, těžkých autohaváriích, při záchraně lidských životů a někdy i životů zvířátek. Překvapila nás velká váha obleku a k tomu přilby a různé jiné hasičské náčiní. Naše Bobina s přilbou a sekerou byla hned připravená k hasičskému zákroku. Když nám ukázali hasičská auta se vším jejich vybavením, naše otázky nebraly konce. Takové hasičské auto má kromě žebříku, cisterny, hadic i množství jiných zařízení, o kterých jsme doposud netušili. Tomáš, Josef a David nám trpělivé vysvětlovali a seznamovali nás s různými situacemi v jejich náročné a zodpovědné práci. Naše Anička a Evička neodolaly a vyšplhaly se až do kabiny hasičského kolosu. Věž, kde se suší použité hasičské hadice, jsme zevnitř viděli skoro všichni poprvé. Překvapila nás i společenská hala plná vítězných pohárů ať už z mezinárodních nebo republikových soutěží, dobových fotografii např. přes 120 let trvání řepského hasičského sboru.

Jedno je jisté; že povolání hasič je velmi zodpovědné, náročné, nebezpečné a to všechno proto, aby pomáhali a zachraňovali. Náš obdiv byl o to větší, když nám řekli, že tuto práci vykonávají jako DOBROVOLNÍCI. Skutečně hasiči jsou hrdinové dnešní doby a my před nimi smekáme.

Pozvali jsme je zahrát si s námi náš oblíbený sport pétanque. Naše pozvání bylo přijato a my se už teď těšíme, že snad v pétanque budeme jejich rovnocennými soupeři, protože v práci hasičů se jim ani náhodou nemůžeme rovnat.
Hasičům v zastoupení Tomáše, Josefa a Davida děkuje Lojza, Marie, Petr, Jaroslav, Irena, Jana, Olina, Dana, Bobina, Anna, Eva, Naďa, Ria, členové Klubu seniorů Řepy.
 
Povídala si s Vámi a nafotila Mária Szitányiová 
Redakce SenSen (KS),
Nadace Charty 77,
13.11.2017