ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Národní potravinová sbírka

Hlad není problém pouze chudých zemí

Štědrost prachatických občanů naplnila nákupní vozíky při NÁRODNÍ POTRAVINOVÉ SBÍRCE, která se uskutečnila  11. 11. po celé České republice a kterou v Prachaticích zorganizoval PORTUS o.p.s. ve spolupráci s řetězcem Penny Market.
 
Již pátým rokem proběhla v České republice Národní potravinová sbírka. Cílem sbírky je podpořit ty, kteří nemají dostatek potravin a zároveň upozornit na plýtvání jídlem. Hlad totiž není problém jen chudých zemí. Podle kvalifikovaných odhadů žije u nás téměř 1,5 milionů lidí na hranici chudoby nebo sociálního vyloučení. Na druhé straně, agentura Ipsos zjistila, že až 40 %  Čechů pravidelně vyhazuje nezkažené jídlo.
Do Národní potravinové sbírky se každoročně zapojuje na 750 obchodů z celé České republiky. V den jejího konání mají lidé možnost zakoupit trvanlivé potraviny a vybrané drogistické zboží a darovat je těm, kteří jsou na pokraji hmotné nouze. Vybrané potraviny a drogistické zboží poputují přímo k potřebným rodinám.
Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi Rodinka, zřizovaná neziskovou organizací Portus Prachatice, o.p.s., se letos také zapojila. Pracovníci Portusu Prachatice společně s našimi dobrovolníky.
Sbírka by nemohla proběhnout bez nezištné pomoci našich dobrovolníků. Tímto ještě jednou děkujeme všem, kteří se osobně podílejí na realizaci sbírky. Děkujeme paní Zdeně Hrůzové z Městské organizace svazu důchodců Prachatice. A samozřejmě také všem, kteří přišli v sobotu 11. listopadu nakoupit do Penny Marketu v Prachaticích.
Musíme si pomáhat.
Při sbírce pomáhali senioři z Městské organizace Svazu důchodců Prachatice. Vozíky se plnily základními potravinami, které bude Potrus o.p.s  rozdělovat rodinám s dětmi, které  se ocitli v hmotné nouzi.
 
"Překvapila nás neskutečná  vstřícnost a solidarita dárců, někteří přišli na nákup pouze jenom proto, aby mohli darovat, byli i takový dárci, kteří  např. věnovali plný vozík v ceně 1.300,- Kč", sdělila své postřehy Zdena Hrůzová- seniorská dobrovolnice.
 
Zdena Hrůzová
Redakce SenSen (KS),
Nadace Charty 77,
13.11.2017