ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Poprvé Den seniorů

Oslava všeho, co společnosti přináší staří lidé

Již od roku 1998 si svět 1. října připomíná Mezinárodní den seniorů. Právě toho dne byl totiž Organizací spojených národů a jejím tehdejším generálním tajemníkem Kofi Annanem vyhlášen rok 1999 Mezinárodním rokem seniorů. Den seniorů je oslavou všeho, co společnosti přináší staří lidé. Právě pro svou životní zkušenost a moudrost by senioři měli být pro společnost inspirací a zůstat aktivní – povětšina těch lovosických opravdu je. .

V Lovosicích se historicky první setkání seniorů města  uskutečnilo 9. Listopadu 2017. Protože se opravuje velký sál Kulturního střediska  Lovoš, muselo se se setkání uskutečnit v prostorách sálu staré radnice, kde je méně místa. Přišlo tam a vešlo se do stísněných prostor kolem 120 spokojených seniorek (byly v převaze) a seniorů.

Celý program moderovala Ladislava Lásková, členka spolku Úsměv=Zdraví naprosto profesionálně, obstarala si i program KS Lovoš  na příští rok. V úvodu  starosta Lovosic Milan Dian uvítal přítomné a byl mile překvapen velkou účastí. Popřál všem dobrou zábavu a přátelské posezení a uvedl, že setkání určitě není poslední. Kulturní vložku připravily mažoretky z ElKA v krásných kostýmech, které na miniaturním prostoru ukázaly krásnou sestavu. Shromáždění poté pokračovalo vážným tématem, přednáškou právničky Jany Benešové týkající se smluv, úvěrů a vůbec  finanční gramotnosti nejen pro seniory. Nabídla pro město rovněž právní poradnu. Místostarosta Šuma oslovil městskou policii, která informovala přítomné o bezpečnosti v Lovosicích. Byl dán návrh na kurzy sebeobrany pro seniory.

Další byla  přednáška  Ireny Suché (já myslela, že to byla Škobisová?)  jak je důležité se usmívat, mít se rád, setkávání, tanec a vše co nám dělá radost. Když všechny přítomné zklidnila ke krátké meditaci, přišla na řadu káva, občerstvení a tombola. Každý účastník si vytáhl los, vyhrával každý. Bylo připraveno 6 druhů různých dárků. Hudbu k poslechu i tanci obstaral Karel Kofr,mnozí si i některé oblíbené písničky zazpívali. Závěrem ještě bylo paní Annemarii Janouškové předáno ocenění z organizace Senzační Senioři. První lovosický den seniorů se určitě vydařil, lidé se rozcházeli po 16. hodině spokojeni a děkovali za příjemné odpoledne. Poděkování patří městu Lovosice a jeho vedení. KS Lovoš a děvčatům ze spolku Úsměv=Zdraví i Vladimíru Lonskému za fotografie.     

hz, foto Ing. Lonský
Redakce SenSen (KS),
Nadace Charty 77,
13.11.2017