ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Senioři plavali štafetu „přes La Manche“

Za jediný měsíc zdolali téměř pět tisíc kilometrů! Podívejte se na výsledky štafety.

Výzvu pro všechny aktivní seniory „Přeplavme svůj La Manche“ vyhlásil v roce 2022 už po osmé projekt SenSen (Senzační Senioři) Nadace Charty 77. Přijalo ji přes tisíc plavců, kteří společnými silami za jediný měsíc zdolali vzdálenost 4 718 kilometrů. V bazénech napříč republikou soutěžilo celkem 29 týmů. Nejlepší týmy i jednotlivci dostanou od SenSenu vouchery na sportovní vybavení.


Projekt „Přeplavme svůj La Manche“ se mezi aktivními seniory těší velké oblibě. Po roční pauze vynucené pandemií covid-19 a zavřenými bazény přinesl opět rekordní výsledky. Do výzvy se zapojilo nejvíce seniorských týmů v její historii, celkem 29 z celého Česka, tedy o polovinu více než v roce 2019. A rekordní je i počet kilometrů, které účastníci akce za jediný měsíc únor uplavali. Společně zdolali 4 718 kilometrů a pomyslný kanál La Manche přeplavali rovnou 139krát.  

0d27b699-50ac-4966-a23b-560e1b9e3fca.jpg

„Vyzvali jsme seniory, aby nám po roční pauze ukázali, jací jsou Venclovští, a výsledek nás ohromil. Moc mě těší, že se nevzdali ani v nelehké době svých aktivit,“ říká Božena Jirků, ředitelka Nadace Charty 77 (Konto Bariéry a SenSen). Vítězství mezi týmy si letos už poněkolikáté připsali senioři z Klubu Aktiv v Českých Budějovicích. V průměrném počtu uplavaných kilometrů na jednotlivce vyhrál Klub důchodců z Paskova. Zcela výjimečné plavce mají v Teplicích - pana Karla s 84 kilometry a paní Alenu, která sama zdolala pomyslný kanál La Manche téměř dvakrát. Pro nejlepší týmy i jednotlivce má SenSen připravené diplomy a ceny. Těmi jsou vouchery na nákup sportovních potřeb v obchodech Sportisimo.  

Cílem výzvy „Přeplavme svůj La Manche“ je především motivovat příslušníky nejstarší generace ke zdravému pohybu, do štafety mohou navíc přizvat také svá vnoučata, a tak má projekt i mezigenerační rozměr. Věkový rozdíl mezi nestarším a nejmladším účastníkem výzvy letos činil 86 let, šestiletý Jakub z Ostravy i 93letá Olga z Bohumína shodně uplavali necelých 6 kilometrů.  

Patronkou výzvy byla i letos dálková a zimní plavkyně Lucie Kubešová Leišová. ”Jsem moc pyšná na to, že i letos mohu být podporou a součástí tak skvělého projektu a budu se těšit na příští ročník," říká. Část seniorů nechtěla nebo nemohla plavat. Zopakovali si proto loňskou pěší výzvu „La Manche na suchu“. Celkem 1 122 chodců našlapalo 50 905 km. 

f45a304e-8454-4acc-beac-d713bd61eccf.jpg
 

Výsledky plavecké štafety:  

Podle celkového počtu uplavaných kilometrů  

  1. České Budějovice, Klub Aktiv 

  1. Paskov, Klub důchodců 

  1. Rožnov p. Radhoštěm, Klub seniorů Rožnov 

Podle nejvyššího průměrného počtu uplavaných kilometrů na jednotlivce 

  1. Paskov, Klub důchodců 

  1. Teplice, Zvonkohra SenSen 

  1. Praha, Klub pohádkových čtecích babiček a dědečků-Mezi námi 

CELKOVÉ VÝSLEDKY ŠTAFETY 

O projektu SenSen: 

Projekt SenSen (Senzační senioři) vznikl v Nadaci Charty 77 v roce 2012 jako odpověď na demografický vývoj v naší zemi. Jeho cílem je podporovat všechny, kteří chtějí být aktivní věku navzdory. V současné době SenSen sdružuje přes 150 seniorských klubů a organizací z celé České republiky. 

Barbora Kočová,
31.03.2022