ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Beseda s ředitelkou Shinebean

Litoměřice pomáhají v Keni

Spolek LiPen navštívila Renata Rokůsková, aby nás podrobně seznámila s pomocí lidem v Africe, konkrétně v Keni.
Shinebean neposílá do Afriky peníze jen tak. Pomáhá zakládat při školách v Keni farmy na pěstování zeleniny. Vybrané děti, většinou z osmých tříd, se pod dohledem dospělých naučí pěstovat zeleninu. Ta je pak určena pro obohacení jídelníčku ve škole.
Děti v Keni se učí celý den. Pokud jejich rodina má peníze a zaplatí oběd, dostane dítě v poledne misku kaše. Každé přilepšení umožní poskytnout oběd i chudým dětem, tedy těm, co peníze na obědy nemají.
Téměř všechny děti, které projdou školní farmou, začnou pěstovat zeleninu doma. A vydělávat si tak na další studia. Jejich rodiče, když zjistí, že se lze pěstováním zeleniny uživit, přebírají zkušenosti od svých dětí a stanou se pěstiteli i oni.
Shinebean podporuje město Litoměřice a sponzoři. Paní Rokůsková pracuje z domova, v Keni má spolehlivé spolupracovníky.
Zaujalo nás, že na škole, kde je 800 žáků je jen osm učitelů. Jedna třída, sto dětí a jeden učitel. Děti skládají postupové zkoušky. Pokud neprojdou, opakují ročník a rodinu to stojí další peníze. Ve škole nosí uniformy, pokud na ni nemají, nemohou do školy. Jedna z dívek pěstujících zeleninu si za vydělané peníze koupila šicí stroj. Šije uniformy i pro ty děti, které si ji nemohou dovolit. Krásný příklad solidarity.
Beseda nás velmi zaujala a přiblížila nám život lidí v Keni.
Ludmila Černá,
Spolek Lipen,
12.04.2022