ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Našli jsme Místa přátelská seniorům v Prachaticích

Do kampaně navrhovali tentokrát svá místa uživatelé služeb, odběratelé informací, účastníci akcí, organizace.

V rámci projektu Jsme na stejné vlně … z dotačního titulu MPSV Obce přátelské seniorům 2019, jsme vyhlásili v polovině roku kampaň: Hledáme Místa přátelská seniorům v Prachaticích. Společně s IMPAKTem, městem a Komisí sociální a prevence kriminality Rady města Prachatice jsme, našli deset míst přátelských seniorům ve městě.

Kampaň byla vyhlášena po pěti letech. Do kampaně navrhovali tentokrát svá místa uživatelé služeb, odběratelé informací, účastníci akcí, organizace… Letošní ročník byl zajímavý tím, že poprvé byly nominovány redakce, ať již Deníků Prachaticka, či Radničního listu, kde je zřejmý prostor – velký prostor, který je nabízen sociálně zdravotní problematice, problematice seniorů. Druhým překvapením byla nominace projektů (ne zařízení) jako je Aktivně ve stáří, které realizuje Oblastní charita Vimperk v prachatické pečovatelské službě, či dobrovolnický projekt Cvičení šité na míru se seniory v Domově seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích anebo výstavní prostory s aktuálními výstavami a vernisážemi v Městské knihovně Prachatice. Nově bylo také pohlíženo na Základní školu Prachatice Národní a Montessori Prachatice, která věnuje problematice především mezigeneračního setkávání a seniorům (předávání zkušeností) velkou pozornost.  Své pozice míst přátelských seniorům obhájil Klub SenSen Prachatice, počítačová a fotografická poradna. SeniorPoint Prachatice, již získal několik ocenění, a letos i certifikát Místo přátelské seniorům v Prachaticích, především za kalendárium akcí pro seniory, realizaci kampaní, projektu Um seniorů a dalších mezigeneračních aktivit. Spojené byly dva návrhy Půjčovna kompenzačních pomůcek a Prachatický dobročinný obchůdek, kde jediným mínusem byla bariérovost, převážila však vstřícnost, ochota zaměstnanců, kreativita při nabízených dílničkách.

Individuálně „komisaři“ navštívili jednotlivá místa a sledovali atmosféru, ujišťovali chod organizací, spolků, aktivit, hodnotili bezbariérovost jak v komunikaci, tak architektonickou a mnoho dalších věcí, které nakonec o udělení certifikátů rozhodly.
Kritéria hodnocení splnilo 9 míst na 100% (nebo na více jak 80%):
  • Cvičení šité na míru Domova seniorů Mistra Křišťana
  • Deníky Prachaticka
  • Klub SenSen Prachatice
  • Oblastní charita Vimperk, Pečovatelská služba projekt Aktivně ve stáří
  • Prachatický dobročinný obchůdek a Půjčovna kompenzačních pomůcek
  • Radniční list
  • SeniorPoint Prachatice
  • Výstavní prostor Městské knihovny Prachatice
  • ZŠ Prachatice, Národní s Montessori školou
Při slavnostním předání 1. října 2019 v rámci Mezinárodního dne seniorů v Prachaticích z rukou vedoucí odboru sociálních věcí Jaroslavy Hauptmanové a zastupitele Zdeňka Krejsy získaly jednotlivé návrhy certifikáty Místa přátelského seniorům v Prachaticích a plaketu s logem. O kulturní program se postaral svým zpěvem a hrou na klávesy nevidomý Radek Žalud.
Hanka RH+ Rabenhauptová
 
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
05.11.2019