ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Muzikoterapie v Domově důchodců Bystřany

Hudba je součástí lidské bytosti a neexistuje žádná kultura, která by jí nerozvíjela a nevážila si jí. Její naprostá všudypřítomnost může způsobit, že je v denním životě trivializována - pouštíme a vypínáme rádio, broukáme si nějaký popěvek, podupáváme si nohou do rytmu, vzpomínáme na slova staré písně, která nám právě proběhla myslí, a nic o tom neusuzujeme. Ale u lidí, kteří se ztrácejí v nemoci, jako je demence, je situace jiná. Hudba pro ně není něčím nadbytečným, ale nutností. Může mít moc, která přesahuje vše ostatní, moc navracet je alespoň chvíli, sobě samým, tedy i ostatním.
Muzikoterapie, tedy léčba hudbou, leží na hranici medicíny, psychologie a muzikologie. Jako mnohé hraniční disciplíny zaznamenává v poslední době pozoruhodný rozmach.
Muzikoterapie umí posilovat důvěru ve vlastní síly, s ohledem na překonání deprese dokáže vést klienty ke ztrátě pocitu osamělosti a neupotřebitelnosti, učí je empatii a porozumění ostatním, upevňuje pocity vlastní hodnoty a seberealizace, učí čelit nepodařeným výkonům, akceptovat vlastní tělo, cvičit, relaxovat, poslouchat hudbu a v neposlední řadě také číst. Muzikoterapie pomáhá zpracovávat vlastní úzkost, agresi či emoční labilitu. Zlepšuje náladu, chováni i kognitivní funkce.
Zásadní je, že senioři zpívají společně, je tak udržován pocit sounáležitosti a tito senioři se tak mohou alespoň po nějaký krátký čas vzájemně poznávat a sbližovat.
Muzikoterapie je v péči o seniory v Domově důchodců Bystřany běžnou součástí. Senioři mají možnost se pravidelně aktivně zapojovat do skupinové muzikoterapie, která bývá často propojována také s prvky terapie taneční. Lidé se mohou odreagovat poslechem známých melodií, hrou na rytmické nástroje anebo můžou jen tak přihlížet, poslouchat a odpočívat. V letních měsících se terapeutická skupina přesouvá z interiérů na terasu domova, kde je zážitek z muzikoterapie ještě umocněn pohledem do zahrady a vůní léta.
V Bystřanech 28.08.2013  Veronika Jakowetzová
Veronika Jakowetzová, DiS.,
28.08.2013