ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Téměř 5 milionů handicapovaným studentům

Bozena-Jirku,-reditelka-Konta-Bariery-zahajuje-drazbu-12-aukcniho-salonu-vytvarniku.jpgV neděli 14. prosince vyvrcholil úspěšnou dražbou již 12. aukční salon výtvarníků pro Konto Bariéry. Výnos z dražby uměleckých děl opět poslouží na financování stipendií pro studenty s handicapem. Celkem aukce vynesla úžasných 4 763 800 korun. S následným doprodejem věnovaných artefaktů očekáváme překonání hranice 5 milionů korun.
Aukci předcházela výstava celkem 500 dražených exponátů, které věnovalo rekordních 436 umělců ve prospěch Konta Bariéry. Výstava, kterou poprvé hostil Veletržní palác, si získala pozornost veřejnosti. Sběratelé umění, zástupci galerií či obchodníků s uměním přicházeli s cílem vytipovat si objekty, o něž budou mít v dražbě zájem. Veletržní palác se na nedělní odpoledne stal aukční síní.
Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry, si po skončení aukce pochvalovala zájem o umělecká díla. „Letošní ročník byl znovu v mnoha ohledech rekordní. Před aukcí panovala trochu nervozita, přeci jen jsme byli v novém prostoru a nevěděli jsme, jak zájemci o umění na změnu zareagují. Jsem ráda, že se nám pro naši chloubu – stipendisty Konta Bariéry – podařilo sehnat skoro 5 miliónů korun. Věřím, že další peníze ještě přibydou díky doprodeji, který zahajujeme hned v pondělí na www.kontobariery.cz.“
Vyvolávací ceny byly se souhlasem autorů stanoveny na zhruba polovinu skutečné hodnoty. O mnohé artefakty se rozpoutal lítý boj. Za nejvyšší cenu – 200 tisíc korun - byla vydražena například plastika „Arcus malý“ autorské dvojice Stanislav Libenský-Jaroslava Brychtová nebo obraz Zdeňka Sýkory nazvaný Černé nulové linie. Obrovský skok mezi vyvolávací cenou a vydraženou částkou učinilo například dílo Jiřího Kaloče „Kouzelná virtuální krajina“, s vyvolávací cenou 35 tisíc korun. Nakonec se vyšplhalo na úctyhodných 150 tisíc Kč.
libe.jpg
Dílo "Arcus malý" autorské dvojice Stanislav Libenský-Jaroslava Brychtová bylo vydraženo za skvělých 200 tisíc korun. 
Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
15.12.2014