ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Týraných seniorů přibývá. Policii to hlásí málokdo

Dvaasedmdesátileté ovdovělé Marii se zželelo synovce, kterého kvůli alkoholu vyhodili z domu rodiče, a ubytovala ho u sebe. Poklidné bydlení se ale brzo proměnilo v teror. Když synovec přišel o práci a došly mu peníze na alkohol, zkoušel je vymáhat na důchodkyni. Začalo to vulgárními nadávkami, poté ji bil, kopal a škrtil, házel po ní židle
 a s ostrými předměty v ruce jí vyhrožoval smrtí. Nutil ji, aby mu uvařila nebo zašla pro pivo, v noci pouštěl nahlas rádio nebo televizi, aby nemohla spát. Týrání vydržela šest let, strach a pocit zodpovědnosti za synovce jí dlouho nedovolovaly případ ohlásit.

To je jeden z příběhů intervenčního centra v Ostravě. Podobných případů, kdy se senior stane objektem týrání nebo domácího násilí, se v České republice dějí stovky, jen desítky jsou ale odhaleny a vyřešeny. Nejčastějšími násilníky jsou přitom ti nejbližší – dospělé dcery a synové nebo vnuci a vnučky. Právě proto se týraní důchodci bojí říct o pomoc. Popírají vážnost násilí, omlouvají své blízké, bojí se důsledků a hlavně ostudy.

„Nejdřív si s klienty povídáme a poté se jich ptáme, jestli a jak by chtěli pomoct. Ve většině případů se potřebují jen svěřit. Policii volat moc nechtějí, protože se bojí sousedství, které tak uvidí, že se 
u nich doma něco děje. To je pro řadu lidí nepříjemné. Lépe slyší na intervenční centra, kam mohou dojít nebo za nimi mohou pracovníci přímo zajet," vysvětluje vedoucí krizové linky Senior telefon občanského sdružení Život 90 Dana Kroupová.

Krizová linka, která funguje dvě desetiletí, loni zaznamenala velký nárůst hovorů týkajících se násilí a týrání seniorů. Loni jich bylo o 100 víc než v roce 2012 a o 200 víc než 
v roce 2011. Navíc tyto hovory více doprovázejí sebevražedné myšlenky. Nejčastějším tématem je samota, pocit opuštěnosti, deprese ze ztráty blízkých nebo sociálního kontaktu.

Vykázání na 10 dní

Jak se bránit? Nejúčinnější je obrátit se na policii, násilník totiž nepřestane útočit, své jednání spíš bude stupňovat. Policie může takového člověka na deset dní vykázat z domácnosti. „Těžištěm této úpravy je ochrana ohrožené osoby před dalšími útoky majícími znaky domácího násilí a zajištění bezpečí. Tedy prevence směrem do budoucna, tak aby se maximálním způsobem snížilo riziko dalšího nebezpečného útoku ze strany násilné osoby vůči seniorovi," popisuje institut vykázání právník Tomáš Durdík. Pokud desetidenní lhůta nestačí, občanský soud může rozhodnout o prodloužení.

Řada seniorů se ale policie bojí a o dalších možnostech pomoci neví. Osvětu proto podporuje ministerstvo vnitra. Loni na prevenci domácího násilí na seniorech mezi neziskové organizace rozdělilo 1,43 milionu korun, letos 1,52 milionu.

Linka sdružení Život 90 - Senior telefon: 800 157 157

Elpida - Linka seniorů 800 200 007. 

Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
07.07.2014