ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Ruština v lázeňském parku

Skupina SENSEN - SPCCH Poděbrady zorganizovala historickou, kostýmovanou procházku poděbradským lázeňským parkem dne 18.4.2014 v česko-ruském a rusko-českém provedení s tlumočníkem.
Již třetím rokem se pravidelně scházíme a opakujeme si ruský jazyk. Naši věkovou skupinu výuka povinně zasáhla na základních školách a máme tedy na co navazovat. Opakovat ruský jazyk nám pomáhá probudit a povzbudit mozkové buňky, aby nezahálely.Je to úžasná metoda cvičení paměti.
První rok jsme někteří odpovídali velmi stroze - ano (da) nebo ne (nět) - teď se nám daří povětšinou vytvářet věty nejen holé ale i rozvité.
Tento pokrok jsme zúročili na uvedené procházce, kdy nám vyprávěly historii Poděbrad pohádkové postavy - Bílá paní, oživlá houba a postavy historické- královna Kunhuta - manželka krále Jiřího a syn krále Jiřího - Hynek. V tomto roce oslavujeme 550té výročí mírových snah Jiřího z Poděbrad a tak byly přítomny historické postavy zcela oprávněně.
Zapeklité překladatelské oříšky musel při procházce řešit všestranný tlumočník, vzhledem k tomu, že postavy promlouvaly tu rusky tu česky. Operativně překládal z ruštiny do češtiny a z češtiny do ruštiny. Nadlidský výkon !!!
Na kočárku, který nás provázel, byla umístěna zvuková aparatura, aby bylo řádně slyšet. Děťátko,tentokrát vyrobené v kroužku ručních prací a na fotce drží reproduktor, je maskot ZO SPCCH Poděbrady. Léta nás doprovází na různé akce a tuto akci si maskot nemohl nechat ujít.
Naše paní učitelka ruského jazyka byla s naší ruštinou spokojená.

Jana Pospíšilová,
Svaz postižených civilizačními chorobami ZO Poděbrady z.s.,
10.07.2014