ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Zhodnocení činnosti 2013



 
Zhodnocení aktivit ZO SPCCH Poděbrady za rok 2013-činnost organizace.

Sportovní činnost:
Průběžné zdravotní cvičení bylo přínosem pro všechny cvičící v počtu 139. Cvičilo se pod vedením pí. Kárníkové,Pospíšilové,Munkové,Netolické,Tomkové,Volejníkové a pana Richtera. Skupinu si každý  člen vybíral sám,dle svého uvážení. Rovněž zdravotní cvičení v bazénu probíhalo ve 14 skupinách po deseti členech, Všechny vedoucí v bazénu cvičí bez úhrady mzdy a sami si platí náklady spojené s cvičením. Pochvalu a uznání si zaslouží všichni.  Paní Ponocná,Herciková,Kárníková,Kárník,Manželová,       Borecká,Boumová a další, kteří pomáhají jako Schneiderová,Procházková,Špringerová  a další členky. Další, ve výčtu pohybových aktivit je třeba pochválit vedení  tanečního kroužku. Paní Králová, Volejníková a Davidová  se vzorně starají o  nácviky i vystoupení během roku. V pátek ráno se schází menší skupina žen pod vedením Jany Pospíšilové k pravidelným procházkám v poděbradském parku s použitím Wolkingových holí. Stejná paní Pospíšilová vede při slušnémm počasí i cyklo výjezdy do okolí. V rámci možností organizace a výši  dotací byl na cvičení v sálu a cvičení v bazénu v roce 2013 poskytnut příspěvek  cvičícím členům naší organizace.  Během roku se uskutečnilo několik turistických akcí, nejlépe lze hodnotit účast na sjezdu Vavřineckého potoka  v polovině října.

Zájmová činnost:
 Členové měli možnost v roce 2013 navštěvovat kroužky dle vlastního zájmu. Kroužek ruštiny se scházel pravidelně každý druhý pátek v pentagonu v celkovém počtu dvaceti osob  a úspěšně jej vedla rovněž naše členka paní Ferešová. Tradiční kroužek šití vede paní Borecká a scházejí se v DPS rovněž v pátek dopoledne. Vyrábí pro naše členy -jubilanty drobné dárky, předávají si zkušenosti, pletou,háčkují i šijí. V místnosti kde se scházejí, vytvořily švadlenky hezkou nástěnku s presentací svých výrobků. Dalším kroužkem je skupina Kantiléna, pod vedením ing. Krále. Soubor si dobře vede a schází se pravidelně každou středu. Společně s kroužkem tanečníků representují naši práci na různých akcích v Poděbradech,v okolí i v sociálních službách. V roce 2013 se nám podařilo pro pěveckou skupinu  zajistit  starší klávesový nástroj. Již po mnoho let,byla jednou z možností  i návštěva skupin pro cvičení paměti. Tyto dva kroužky vedla paní z Komunitního centra v Luxoru každé úterý. bylo příjemné docházení do kroužků spřízněných duší, kde vládl klid rozvaha a chuť naučit se něčemu novému. Vedoucí, paní Anička se této práci velmi věnovala a utvořila dva báječné kolektivy. Chtěla bych vyzvednout její práci, i to, že vyučování bylo pro naše ženy bezplatné.  V Luxoru byla i další možnost pro členy,sice naučit se pracovat s počítačem pod vedením pí. Mgr.Dubinové. Díky její obětavé práci se zlepšila počítačová gramotnost seniorů v Poděbradech. Bohužel dvě posledně jmenované činnosti s koncem roku 2013 končí, Komunitní centrum nemůže ze zákona činnost platit a nám nezbývá,než hledat jiné možnosti, bohužel už placené.

Kulturní  a zájezdová činnost:
 V zimních měsících byla členům umožněna návštěva kina a divadla. V jarní sezóně jsme navštívili exkurzi do sklářské výroby v Poniklé a Špindlerova Mlýna. V dalších jarních měsících jsme navštívili zámek Litomyšl , dále Žleby. První dva zájezdy do Poniklé a Litomyšle bylo nutné dvakrát opakovat pro velký zájem. Zájezd do Žlebů byl určen pro nejstarší cvičící v Poděbradech a tento záměr je pro nás tradicí.
 Začátkem června jsme uspořádali týdenní poznávací zájezd s ubytováním v Chlumu u Třeboně. Cestou jsme navštívili zámek Vrchotovy Janovice,  Červenou Lhotu, Dačice, Třeboň, také Linec a Gmind. Po prázdninové pauze, kdy se uskutečnil pouze rekondiční pobyt organizovaný okresní organizací SPCCH v Nymburce s účastí i našich členů jsme v září uskutečnili další dva stejné zájezdy na Moravu. Navštívili jsme zámky ve Valticích,v Mikulově a  v Lednici. Poznali jsme krásy Vídně a kláštera Melk. Pobytové zájezdy vedla paní Hladinová. Za  zábavnou  činnost považujeme i akce organizované výborem jako sjezd sportovců na soutoku Labe a Cidliny,pečení buřtů, či vánoční besídka v Poděbradech. Člověk je tvor společenský a přátelství je v seniorském věku velmi důležité . Přátelé jsou jako hvězdy,nemusíš je vidět,ale víš,že jsou!
V podzimních měsících jsme opět navštěvovali  společně kino a divadlo dle našeho plánu.

Schůzová činnost:
Výbor se scházel v počtu 14 osob pravidelně podle potřeby minimálně 1x za měsíc v předem vypsaných termínech. Omlouvali se pouze nemocní. Schůze předem připravuje předsedkyně, zápisy píše zapisovatelka a při příští schůzi dostane každý kopii se zápisem jednání. Pravidelně projednáváme a schvalujeme plány,objednávky,platby i nákupy. Výbor je velmi pracovitý a dokáže vzájemnou nahraditelností zabezpečit  organizační chod všech plánovaných akcí. Velkou výhodou je schopnost používat počítače,tiskárny i společný internet v kanceláři. Prozřetelně jsme organizaci vybavovaly veškerým potřebným materiálem a sportovním náčiním v minulých letech. V současné době,kdy máme omezené možnosti finanční,máme vše co pro chod organizace potřebujeme. V porovnání s jinými městy,máme i kancelář,zasedací místnost,možnost cvičit na židlích bez placení sálu, a hlavně nacházíme porozumění u vedení města,sociálních služeb,v Domě dětí a mládeže a při kulturních aktivitách. Dobře pracuje i komise pro seniory.   Výbor je zapojen v mnoha komisích města a je pravidelně informován o všech akcích pořádaných v Poděbradech.
Mluvím stále o výboru, velmi šetřím s chválou jedinců ve výboru a vím proč to dělám. Někteří členové pomáhají nebo organizují jednotlivé akce, jsou vidět a i bez chvály to členové ví a jejich práci přímo ocení. Jsou ale tací,kteří ne týden, ale celý rok  vytváří seznamy,tabulky pro různé organizace ,jmenovité přílohy pro žádosti o finance, jiní tisknou a kopírují pro potřebu celé organizace, jiní vybírají na různé aktivity vstupy,jiní píší žádosti a zpracovávají granty a dotace, zapisují složitě seznamy na cvičení, seznamy a platby na bazén, a nebo celý rok účtují podrobně veškeré příjmy a výdaje. Ve výboru nás je 14, stárneme  a občas je nutné po delší dobu   někoho zastoupit a to vše se nám daří. Daří se to Nám, ne mně nebo někomu jinému ale zdůrazňuji, že  NÁM. Jsme kolektiv a naše úspěchy i prohry budou vždy kolektivní. Proto všude mluvím o výboru,výbor chválím i kárám, i podepisuji za výbor informace a články do novin!

Teď je pravý čas  mluvit o jednotlivcích,protože výroční schůze má vědět co  kdo dělá celý rok.
Marie Hájková, kopíruje veškeré materiály, stará se o květinové dárky a vyřizuje po Poděbradech různé drobnosti na kole. Majka je upřímná,jednou mi řekla,že dokážu v 10ti minutách všechny pochválit a ještě všem vynadat!
Jana Fadrhoncová, dělá presence všech akcí,je kuchařkou výboru při různých akcích a pomůže tam kde je třeba. Zastupuje organizaci v Radě seniorů.
Jarka Drahokoupilová, vybírá téměř všechny vstupy   na kina, divadla,  jednodenní výlety, rovněž zastupuje organizaci v Radě seniorů. Stará se o výročí jednotlivých členů a do letošního roku i o inventuru našeho zařízení.
Ladislav Vomáčko, vede jednodenní zájezdy, pomáhá s organizací velkých schůzí a od letošního roku bude zastupovat organizaci v koordinační komisy vedené paní Třískovou. V posledním roce nás pan Vomáčko zastupuje na jednáních OO Nymburk.
Libuše Hladinová, ochotná a velmi zodpovědná osoba. Ačkoliv ve výboru pracuje pouze rok, má důvěru všech a vybírá a píše doklady na pobytové zájezdy, které zároveň vede. Zde se jedná o nemalé částky a výrazně tím pomáhá hospodářce. Zájezdy má vždy vzorně připravené a vykalkulované finančně  před i po zájezdu.  Zároveň zpracovává kroniku organizace a bude Vám vděčná za fotky ze zájezdů a akcí.
 Jarka Šafaříková, není vcelku vidět a přesto je její práce vysoko hodnocena. Stará se o webové stránky organizace, v úvozovkách prodává na internet naši práci,v loňském roce se starala o rekondiční pobyty za naši organizaci a  byla členkou OO Nymburk. V současné době požádala o zproštění této funkce, vzhledem k tomu, že hlídá často dvě nemocné děti  a nemůže se dostavit na  schůzi OO. Výměnou za tuto činnost bude v roce 2014 působit i jako ambasador organizace  SEN-SEN, t. zn. že bude průběžně posílat zprávy o činnosti organizace během roku.  Je počítačově zdatná a práci s počítačem může dělat z domova večer, kdy už děti nehlídá.
Jarka Šmídová, rovněž její osoba není vidět,ale práce ano. Po celý rok zpracovává zápisy ze schůzí výborových a členských. Pro organizace je přínosem, protože zná organizační systém na okresních a krajských výborech, pomáhá nám ozvučovací technikou i drobnými dárky jako ubrousky,kelímky. V jejím případě je pro nás důležitá i dobrou radou, kterou občas potřebujeme.
  Jiřina Urbánková, je naší dlouholetou ekonomkou. Jen výbor a revizní komise dokáže zhodnotit její práci a zodpovědnost za svěřené finance,platby faktur, vklady a výběry peněz, vyúčtování grantů, vyplácení cesťáků, veškerou evidenci pro účtování grantů. Má vše ve vzorném stavu a účetní evidence je její zásluhou v naprosto vzorném pořádku.
Zdenka Tošenovská, je šedá eminence naší organizace. Díky ní máme včas a kvalitně napsané žádosti o granty, kontroluje vyúčtování všech poskytnutých finančních prostředků. Nastavila nám všem vysokou laťku v evidenci, účtování, zápisech z jednání. Její kontrolní činnost během pracovního nasazení jí zůstala a nám se velmi hodí, že se nemusíme bát žádné kontroly, protože máme vše v pořádku.  Hlavně nám pomáhá při zajišťování finančních prostředků, a to je práce nemalá a přitom není vidět! Průběžně vylepuje členské známky do legitimací členů.
Anička Bosáková, pracuje na počítači, jediná umí zpracovávat tabulky v excelu, Všechny seznamy, zařazení i vyřazení z evidence, cvičení DDM,seznamy pro poukázkovou dotaci města, členské seznamy pro OO Nymburk, dále vybírá  placení cvičení v DDM a tiskne vše co jí posílám   E.mailem. Její práce je pro nás nezáživná,ba protivná, ona ji umí a dělá ji dobře.
Jana Pospíšilová, se hodí hlavně na organizaci konkrétních akcí, proto jí svěřujeme sraz na soutoku, organizaci ruštiny, program na předvánočním posezení, vede páteční chůzi s Nord wolkingovýma holema., za dobrého počasí i cyklistické vyjížďky našich žen. Dlouhou dobu vede i skupinu v bazénu. To co jí baví, dělá s vysokým nasazením,
Maruška Řeháčková, je slušná a ochotná žena, která od letošního roku přebere od Jarky Drahokoupilové evidenci našeho zařízení, odpisy a doplňování pomůcek i tiskovin. Zatím pomáhá všude, kde je to potřeba.
Dáša Manželová, je na své mládí úžasná. Všichni jí to přejeme a divíme se co všechno zvládne. Pro nás dělá hlavně veškerou evidenci všech skupin bazénů, má na starost karty našich členů, pomáhá při zpracování všech dokladů pro organizaci důležitých. V loňském roce vedla zájezd do Sukošanu, zajistila pobyt i dopravu. Je místopředsedkyní a zastupuje mne, pokud je to potřeba.
 Nyní  prosím výbor, aby povstal, prosím prohlédněte si všechny, kteří organizují pod jedním slovem VÝBOR všechno,co dá dohromady velmi mnoho práce, kterou nemůžeme ocenit jinak než potleskem. Dovolte mi, abych všem za jejich práci poděkovala.
 Máme ještě tři muže, kteří nám výrazně pomáhají - pan Tošenovský,Pospíšil a Tomek.
O své práci úmyslně nemluvím, dělám ji ráda,Vás mám ráda a nesluší mi svoji práci hodnotit, to nechám na ostatních.
 Dovolte mi, ještě pár slov k okresní organizaci. Pravidelně jejich jednání navštěvoval pan Vomáčko a paní Šafaříková. Členkou okresní revizní komice je paní Zdenka Tošenovská. Okresní organizace dostává prostředky od Ministerstva zdravotnictví na organizování rekondičních pobytů pro diabetiky, respiriky a kardiaky. Každoročně nám nabízí a vyčleňuje určitý počet těchto pobytů. Víme,že si tato práce zaslouží ocenění a děkujeme Okresní organizaci za jejich práci. Mrzí nás ale, že na tyto  finanční prostředky  dosáhnou pouze okresní organizace. Začínáme dvanáctý rok své nemalé práce, jsou za námi vidět i výsledky, ale záměry a hodnocení z centra služeb je stále stejné. Nelíbí se nám ani direktivní způsob organizační struktury z centra služeb. Proč na sjezd nemůže zasloužilý člen organizace,ale pouze zástupci kraje. Proč není možné na okresní konferenci zvolit zástupce na sjezd? Proč jsou v celorepublikovém výboru stejní lidé, když o nich během roku vůbec nevíme? Kde máme demokratický systém, návrhy  zespoda nahoru, proč jde všechno obráceně, od vrchu dolu - direktivně. Zajímá někoho, jestli se nám to líbí? Do dnes nemáme stanovy sjezdu, nemáme ani usnesení, které muselo být schválené sjezdem. Po velkých intervencích nám přišlo alespoň rámcové vyjádření, jak bude organizační struktura vypadat po zavedení nového Občanského zákoníku od 1.1.2014.
 Změny jsou zatím následující,v názvu budeme mít na konci místo o.s. / občanské sdružení / zkratku z.s. / zapsaná společnost/. Budeme nadále členy SPCCH a z členské známky budeme odvádět 15,- Kč za každého člena ročně. Tato částka se bude tak jako doposud dělit pro okresní organizaci a centrum služeb. Jakým systémem se bude finančně zajišťovat rekondiční pobyt pro jednotlivé okresy zatím asi neví ani paní předsedkyně OO Nymburk. Samozřejmě čekejme ,že bude asi finančně hůře.
 
 Naštěstí žijeme v Poděbradech a v jeho okolí a  naše práce je uznávaná od okresních i krajských úřadů. Máme klubovny zdarma, dostáváme finanční prostředky na činnost, na Akademií seniorů , a poukázkový systém v Poděbradech Vám - členům umožňuje dát svoji poukázku tomu, kdo je pro Vás důležitý. Je to pro město i pro nás pracné, ale veskrze spravedlivé a pro nás zavazující. Je to  barometr úspěchů. Dokud částka roste, víme,že nás potřebujete a uznáváte. Jakmile finance za poukázky začnou klesat, bude potřeba rychle přidat v naší práci.   Na tomto místě bych chtěla poděkovat všem  organizacím ve městě,sociálním službám, Kicu- kulturním pracovníkům,vedení Domu dětí, obecnímu úřadu v Pátku,Velkém Oseku a Libici nad Cidlinou, Radě města Poděbrad a Zastupitelstvu Poděbrad  i Krajskému úřadu v Praze za ochotu,snahu a finanční pomoc v podobě  dotací a grantů.   Díky jejich pomoci  se můžeme starat o generaci starších osob, generaci seniorů, která díky cenám potravin, léků a téměř nulové valorizaci důchodů nemá na růžích ustláno! Můžeme Vám, našim členům nabídnout zajímavý program, možnost výběru pohybu i volnočasových aktivit.
Vezměte na příklad Akademií seniorů, 10 lekcí- v každé si opakujeme něco ze školy a dozvíme se něco nového. Na konci hezké pásmo veršů na zpestření a zájezd do Muzea Heydrichiády,síně Otty Pavla a do Lidic. Nebojte se i v příštím roce bude podobná akce, koho to zajímá, přijďte 20.ledna do Pentagonu a dozvíte se podrobnosti dalšího studia.
 Závěrem své zprávy bych chtěla konstatovat, že naše činnost byla dle plánu práce splněna a dokonce přeplněna, protože  jednodenní zájezdy do Poniklé, do Litomyšle a zájezdy  na Moravu byly vždy dvakrát pro velký počet zájemců.  Podařil se nám i sběr dětských knih pro mládež z organizace Hadicap -srdce z Poděbrad, 2x  sběr šactva pro Diakonií Broumov, sběr lůžkovin pro sociální služby, a i jarní brigáda na úklidu lesoparku v Poděbradech.
 Vážení přátelé, děkujeme Vám za důvěru a já znovu doufám, že budeme přátelé i nadále- děkujeme za účast na dnešním jednání a věřte,že

Dobří přátelé jsou jako hvězdy, nemusíš je vidět, ale víš,že jsou!   


Ivana Tomková  

Jana Pospíšilová,
Svaz postižených civilizačními chorobami ZO Poděbrady z.s.,
14.07.2014