ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Hledejme místa přívětivá k seniorům

Od Zdeny Večerníkové jsem dostala do mailu zajímavé fotky z Českých Budějovic. Přišlo mi dobré se o ně s vámi podělit. Můžete si je již nyní prohlédnout ve fotogalerii.  
Jsou na nich různá zajímavá zařízení instalovaná v parku, sloužící k aktivnímu procvičování těla či k relaxaci a využívat je mohou senioři. Přivedlo mě to k překvapivému zjištění, že i u nás leckde už  fungují tak osvícené přístupy k dříve narozeným lidem. Napadlo mě, že by bylo opravdu perfektní, rozhlížet se kolem sebe a  na svých cestách (tuzemských i zahraničních) si všímat  takových míst a měst, přívětivých k seniorům nebo zajímavých věcí obecně prospěšných lidem.  A stejně jako Zdena je nafotit a ukázat ostatním.  Dobré nápady jsou vždycky dobrá inspirace.     
Jinak spíš registruji, že média, zejména televize, kdykoli mluví o seniorech, podstrkují nám záběry nebo fotky stařečků a stařenek víc nemohoucích než mohoucích -  takřka nad hrobem.  Při vší úctě ke stáří, mám dojem, že je to spíš cílená manipulace na objednávku, aby náhodou senioři neobjevili, že nejsou vůbec zanedbatelnou, a už vůbec ne nemohoucí, početní skupinou a nedej bože, nepřišli občas s nějakými svými nápady nebo dokonce požadavky na zlepšení svého společenského statutu. Proto je docela výhodné udržovat je  v určité malomyslnosti, dezorientovanosti -  vlastně v pozici jakési permanentní oběti a věřit, že ještě při tom zafunguje nějaký stogholmský syndrom. Jako by stáří byla diagnóza a ne jen jeden úsek života.
Nemusím být ani sociolog, abych si dokázala odvodit, že do důchodu odcházejí a budou odcházet razantnější ročníky a věřím, že se s tímhle  zavádějícím úhlem pohledu vypořádají a zajistí si lepší "flek" než kdesi na chvostě společnosti, kam rozhodně po právu nepatří.  Na to se fakt těším. 

Protože mluviti je možná pořád "jenom"  stříbro, ale mlčeti, má v našich poměrech, už dávno,   sakra jinou konzistenci než zlato...  :-))

Tak se mějte a hledejte nápady ke zpříjemnění života.   

Autor:  Dana Marková
ing. Helena Voctářová,
Zvonkohra z.s. SenSen Teplice,
06.10.2015