ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Krůčky do života - Bible jako průvodkyně, 1. část: Starý zákon a jeho pohled na život

Je to neuvěřitelné, ale rok utekl jako voda a my jsme měli možnost znovu mezi námi přivítat evangelického faráře Matěje Opočenského, jehož přednáškový cyklus zaznamenal už loni velký úspěch.

Pro pořádek zopakuji, že přednášky jsou filosoficko-duchovní, nikoli náboženské s akcentem na běžný život všedního dne. Najít něco pro sebe si v nich určitě může každý, pokud je ochoten se na chvíli zastavit, naslouchat a přemýšlet. Matěj je mladý sympaťák, s nímž jsme si porozuměli hned od začátku. Spíš on se netajil tím, že se trochu ostýchá mluvit o životě před podstatně dřív narozenými lidmi. To trvalo jen do té doby, než poznal jak bezvadné má posluchače.:-))

Nicméně nám s úsměvem oznámil, že v tomto roce dovršil „třicítku,“ a cítí se být díky tomu o „milimetr“ kompetentnější k nám promlouvat. :-))

Svoji přednášku tentokrát nazval Krůčky do života – Bible jako průvodkyně. Prvním tématem byl pak Starý zákon a jeho pohled na život - rozděleno na dvě části: Člověk ve stvoření a Od Abrahama po Mojžíše.

Dozvěděli jsme se, že Bible je opravdu žánrově mnohovrstevnatá kniha knih, která vznikala v nejprve v ústním podání a později v podobě svitků. Najdeme v ní beletrii, poezii, vtipy, právní výklady, historii, detektivky, příběhy, ale také žalmy neboli modlitby... Není to kronika historických událostí,  dnes bychom spíš řekli, že obsahuje hlavně jakési případové studie lidského chování, jeho příčin a následků, odpovědnosti člověka za své činy. Využívá k tomu příběhy a události, počínaje stvořením Adama a Evy a pokračuje známým příběhem Kaina a Abela. Důležitou postavou je Abrahám, považovaný za praotce Židů, kterému, jak víme, se v pozdním věku narodil jediný syn Izák. Známý je příběh jeho znesvářených a po létech usmířených potomků Ezaua a Jákoba. Jákobův chytrý syn Josef se pro změnu uplatní po všemožných peripetiích v bohatém Egyptě a jeho postavení u faraóna mu umožní zachránit svůj lid před hladomorem, poté co za ním všichni přesídlí do Egypta, kde žijí dalších čtyřistatřicet let. Za tu dobu se ovšem z Židů stávají otroci, pracující na stavbě pyramid a to až do doby než se z Jákobovy pokrevní  linie narodí Mojžíš, kterého adoptuje farónova dcera. Mojžíš, ač vyroste v paláci, a v dospělosti získává privilegované postavení, se nakonec postaví do čela povstání Židů a iniciuje jejich odchod z Egypta, aby je po čtyřicetiletém strastiplném putování dovedl k řece Jordán - zpět do země zaslíbené.

Bůh ve Starém zákoně je přísný, trestající a z dnešního pohledu ne úplně spravedlivý. Shodli jsme se s Matějem, že jeho pojetí vychází z tehdejší reality – doba byla krutá a přežil jen ten nejsilnější. Stvořil-li Bůh člověka k obrazu svému, pak se mu logicky musel podobat...strach z jeho hněvu budil respekt. Zároveň se ale projevila nutnost vnést do lidského chování nějaký řád a prosadit jeho dodržování. Prvotním morálním kodexem bylo Desatero, které podle Bible nadiktoval Bůh Mojžíšovi na hoře Sinaj.

Bible je záhadná kniha, těžko říct jak moc a v čem pravdivá, mluví na nás často v podobenstvích, z nichž ne všechna jsou srozumitelná, ale každopádně je poselstvím z úsvitu civilizace, na kterou navazujeme i my. Je možné, a už se to vlastně děje, že se budeme potýkat s podobnými problémy jako naši předkové. O tom všem byla naše přednáška..

 

Velké poděkování Matějovi!!!

 

Autor: Dana Marková

 

 

 

 

 

ing. Helena Voctářová,
Zvonkohra z.s. SenSen Teplice,
27.10.2015