ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Povídání s Helenou

S Helenou jsme se setkali opět po měsíci a společně jsme se zamýšleli nad tím, co jsme se o sobě dozvěděli v souvislosti s výsledky testů, týkajících se našeho temperamentu.

Shrnuto a podtrženo, zjistili jsme, že skutečně vyhraněný člověk v tomto směru existuje spíš jako výjimka. Většinou jsme nějak přiměřeně namíchaní. Jak s tímhle poznatkem naložit dál a co si z něho můžeme vzít každý konkrétně pro sebe?

Půjdeme-li po stopách sangvinika, cholerika, melancholika a flegmatika, kterého nosíme v sobě, a podrobíme-li každého z nich menší analýze, dobereme se vlastní pílí k většímu sebepoznání a často i k většímu pochopení svého chování a svých skutků. Umíme-li se na sebe podívat zevnitř, můžeme ledacos na sobě zlepšit a zkorigovat. Je v tom kus odvahy i dobrodružství. Obvykle jsme zvyklí hodnotit spíš druhé lidi než sami sebe.:-))

Začít u sebe je těžší, ale přínosnější – překročit vlastní práh nám dává možnost odhalit příčiny našich neúspěchů, frustrací, trápení a tím se od nich osvobodit. Sebepoznáním se můžeme změnit nebo se prostě přijmout takoví jací jsme – záleží jen a jen na nás... Navážeme-li kvalitní spojení sami se sebou, nejenže porozumíme víc sobě, ale zlepší se určitě i naše komunikace s okolím. Nebudeme možná tolik pomlouvat druhé, protože jejich vlastnosti, chování a pohnutky často objevíme i sami u sebe. Ne nadarmo se říká, „podle sebe soudím tebe.“

Nic ovšem není černobílé, a tak je třeba mít na paměti, že nás formují nejen naše vrozené predispozice, ale i vnější podmínky a okolnosti našeho života. A to v míře, která bývá často víc než podstatná. Může se lehce stát, že tento vliv vychýlí dráhu našeho osudu do úplně jiného směru.

Stejný účinek mívá i stav, kdy jsme obětí manipulace, tj. pokud někdo mazaně a cíleně zneužívá slabiny naší osobnosti. Rozeznat takové excesy a vyhnout se jim, bývá dost těžké – zvlášť, pokud se naoko tváří jako naše dobro.

Proti tomu jsou různé způsoby obrany, a jeden z nejdůležitějších je právě sebepoznání a sebevědomí. A k čemu jsme ještě při setkání s Helenou dospěli? Je to jednoduché, každý jsme jiný, každý jsme originál, většina z nás stihne v životě udělat spoustu dobrých a záslužných věcí, ale také máme právo na chyby.

 

Respektujme se proto navzájem, mějme úctu k sobě i jiným a buďme v souladu.... :-))

 

Autor: D. Marková      

 

ing. Helena Voctářová,
Zvonkohra z.s. SenSen Teplice,
10.12.2015