ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Výměna zkušeností mezi generacemi

Prachatičtí senioři, zástupci NNO, dobrovolníci, navštívili Mezigenerační dům v Kazdějovské 51 v Plzni – Mezigenerační centrum TOTEM, které má za sebou tříletou tradici, které předcházely patnáctileté dobrovolnické aktivity. Po celou dobu naší exkurze se nám věnovala Vlasta Faiferlíková, ředitelka organizace, garant a koordinátor dobrovolnických projektů. Provedla nás celým domem, ukázala řadu konkrétních výstupů projektů a na závěr při malém posezení, zajistila se svými dobrovolníky seniory sladké občerstvení.
Mezigenerační rozměr znamená širokou škálou sociálně aktivizačních činností pro seniory, poznávacích, vzdělávacích i jiných programů (Akademie třetího věku, Moudření – škola aktivního stárnutí, počítačové, jazykové a pohybové kurzy, umělecké kluby apod.), tak projektů zaměřených na děti a mládež včetně rodinných aktivit (Mentoringové preventivní programy, mateřský klub, jednorázové akce např.: Večerníčková stezka, apod.).  K zajímavým dobrovolnickým projektům patří např.: Náhradní babička, Celé Česko čte dětem nebo TOTEMová komunitní mezigenerační zahrada, umožňující kooperaci i výměnu zkušeností právě napříč hranicemi věkových skupin. V současné době v TOTEMu nachází svůj prostor asi 650 seniorů, pro podporu regionu vysílá a organizuje různou formou kolem 300 dobrovolníků, do aktivit zapojuje desítky rodin a dětí.
Řada aktivit i mezigeneračních míst je i na území našeho města, řada námětů byla v Plzni velmi inspirativní a řada věcí se již připravuje.
Kolegové z TOTEMU z Plzně zase na podzim navštíví Prachatice (Dobrovolnické centrum, Mezigenerační zahradu, NNO, … město) a myslím, že jim máme co ukázat.

IMG_1258.jpg
Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
01.07.2015