ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Nevzdávejte se oblíbených aktivit. Pilotní projekt SenSenu představil distanční asistenční službu

Senzační senioři se seznámili se službou Chytrá péče, která jim může pomoct zůstat déle aktivní.

Senzační senioři napříč republikou se seznámili s distanční asistenční službou Chytrá péče. V rámci pilotního projektu, který připravil SenSen, získali senioři povědomí o tom, že se ani ve vyšším věku nemusejí – například kvůli strachu svých dětí nebo vlastním obavám ze zranění -, vzdávat oblíbených aktivit. Senioři se dozvěděli, že zde existují elektroničtí pomocníci, kteří jim dokáží přivolat pomoc v krizové situaci, ať už jsou sami doma, nebo třeba na procházce v lese.

Projekt, který finančně podpořila Nadace Agrofert, umožnil seznámení se s distanční asistenční službou seniorským klubům SenSen v Lovosicích, ve Svitavách, v Teplicích, v Rožnově pod Radhoštěm, v Prachaticích, v Lounech, v Ostravě-Porubě a dvěma klubům v Praze. Vycházeli jsme z toho, že čím déle se mohou senioři věnovat svým oblíbeným aktivitám a mají relativní svobodu pohybu, prodlužuje se jejich vitální zdraví. Podpora seniorů v jejich činnostech je hlavní myšlenkou projektu SenSen.

Chytrá péče je služba pro seniory, která v rámci celého území republiky dokáže díky chytrým zařízením monitorovat jejich pohyb, reagovat na krizové situace a potřeby konkrétního uživatele. Pracuje s mobilními nositelnými jednotkami: eAsist hodinky a eSafe boxy. Podpora je poskytována v režimu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Služba je schopná podpořit bezpečí seniora, zmírnit následky úrazů přivoláním rychlé pomoci z řad příbuzných a známých, nebo přímo přispět k záchraně života zajištěním odborné pomoci záchranné služby.
 
V rámci projektu se uskutečnily workshopy se seniory a zástupci správních orgánů v jednotlivých regionech, na kterých se nejen živě diskutovalo o výhodách a různých aspektech asistenční služby, ale také se prakticky ukazovalo, jak konkrétní podpora funguje a co vše může Chytrá péče nabídnout. Každé chytré zařízení má totiž svá specifika a aktivní senior si je může zvolit dle svých potřeb. Vybraní členové z řad klubů SenSen navíc asistenční zařízení přímo dostali, aby ho mohli otestovat, a s jeho fungováním a přínosy potom seznámit další seniory.


letak_sensen_agrofert.jpg
 
Redakce SenSen (LN),
27.08.2018